Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 12:27:17
SAZNAJEMO

Specijalna bolnica dr. Nemec donosi olakšanje svojim pacijentima

Jedan od čestih problema, hallux valgus, rješava se brzo i učinkovito

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bolnica Nemec)

Hallux valgus ili čukalj najčešći je statički deformitet prednjeg dijela stopala. Takav deformitet smanjuje funkciju stopala i ograničava mobilnost i željenu aktivnost.

Palac se iz svojeg normalnog položaja rotira i naginje prema drugom prstu. Neravnoteža koja nastaje dovodi do deformiteta na drugim prstima, koji se savijaju i nastaju bolna zadebljanja kože na gornjoj i donjoj strani prstiju i tabana. Prednji dio stopala se proširi, a glavno mjesto opterećenja, preko kojeg se stopalo odrazuje, pomiče se od palca prema prstima

Prije operacije

Javljaju se problemi kod izbora obuće i zbog bolova koji nastaju kod nošenja obuće. Konzervativno liječenje je od ograničene vrijednosti. Jedino adekvatno operacijsko liječenje ima značenja za ponovno uspostavljanje bezbolnog prijenosa opterećenja preko stopala. Osnovne operacije su one koje se vrše na kostima ( korektivne osteotomije ), jer deformiteti, koji su se pojavili, nastali su u području prijenosa velikih opterećenja i nije ih moguće ispraviti na drugi način.

Stopalo je snažna struktura, složenog mehanizma, koji omogućuje ljudima uspravni stav na nekoliko kvadratnih centimetara. Prednji, srednji i stražnji dio stopala djeluju kao cjelina, iako zasebno različitih funkcija. Nepravilni položaj jednog dijela stopala ili odstupanje samo jedne osovine, ruši cijelu konstrukciju i prijenos opterećenja postaje nefunkcionalan. Smanjuje se hodna pruga, dolazi do pojave deformiteta i bola. Kada planiramo operacije na prednjem dijelu stopala, uzimamo u obzir i utjecaj zahvata na ostale dijelove stopala.

Zato i nazivamo takav zahvat rekonstrukcijom prednjeg dijela stopala, čak i kod prividno izoliranih deformiteta.  U modernom pristupu liječenju tegoba prednjeg dijela stopala, posebna se važnost pridaje procjeni funkcionalog i estetskog rezultata operacije. U takvom holističkom pristupu stopalu ( operacijskom, funkcionalnom, estetskom ) i kompletni status pacijenta značajan je za odabir najadekvatnijeg  operacijskog liječenja. Osnovna filozofija liječenja je ispraviti deformitete, omogućiti punu snagu odraza preko sačuvanih i pokretnih zglobova.  

Scarf, Weil i BRT osteotomije proširile su operacijsko liječenje deformiteta prednjeg dijela stopala do takvih zahtjeva.

Poslije operacije

Te operacije omogućavaju kombinaciju različitih korekcija, prilagođene su kostima prednjeg dijela stopala. Omogućavaju korekciju deformiteta u tri ravnine, što je jako važno jer je Hallux valgus trodimenzionalni deformitet.

Za te operacije specijalno su dizajnirani vijci za unutrašnju fiksaciju. U našoj bolnici upotrebljavamo takve vijke, koji su izrađeni od titana. Specijalni vijci za korekcije na prednjem dijelu stopala, ne trebaju se odstraniti drugom operacijom. Fiksacija vijcima ( osteosinteza ) je stabilna i nije potrebna dodatna imobilizacija gipsom ili ortozom. Zbog toga je poslijeoperacijski period ugodan, a rehabilitacija brža.

Nakon operacije ostaje se u bolnici jedan dan. Stopalo se previja svakih 7 dana ( u našoj bolnici ili kod izabranog obiteljskog liječnika ). Neposredno nakon operacije, u hodu se oslanja na petu, a 4 tjedna nakon operacije započinje hod preko cijelog stopala. Šest do osam tjedana nakon operacije nosi se obuća po vlastitom izboru, a nakon 3 mjeseca i cipele s višom petom. Nije potrebno nošenje ortopedskih uložaka ili ortopedskih cipela.

Bolovi i deformiteti prednjeg dijela stopala, danas više ne trebaju biti tegobe od kojih treba patiti i biti ograničen u svakodnevnim aktivnostima. Nove tehnologije i usavršene kirurške tehnike, do sada neugodnim operacijama, daju drugi značaj. 

Zadnjih desetljeća obućarska industrija ima sve bolje kalupe, opći koncept konstrukcije cipela se promjenio. Modeli su sve raznovrsniji, a udobnost cipela sve veća. Zbog elegancije zadržane su i više pete. Želimo omogućiti našim pacijenticama, nakon operacija, nošenje elegantnih cipela, a ne da ih u tome sprečavamo.

 Prim. mr. sc. Ernest Irha, spec. ortoped, Specijalna bolnica dr. Nemec

11.05.2010. 12:27:17
http://metro-portal.hr/specijalna-bolnica-dr-nemec-donosi-olaksanje-svojim-pacijentima/39739/