Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 09:10:00
BEAUTY SLEEP

Spavanje vikendom neće vam nadoknaditi manjak sna

Istraživanje je pokazalo i da se žene puno bolje nose sa nedostatkom sna od muškaraca

Fotografija vijesti

Nakon napornog radnog tjedna, lako je pomisliti da jedno dobro subotnje spavanje može riješiti stvar i pomoći vam da se riješite umora koji se nakupio tijekom tjedna. U krivu ste, kažu znanstvenici.

Jedna noć kvalitetnog sna jednostavno nije dovoljna kako bi vam se tijelo oporavilo od 5 ili više dana iznimno slabog spavanja.

Prema istraživanju koje su proveli, znanstvenici su zaključili da nam radna učinkovitost sve više pada kako odmiču dani u kojima loše i malo spavamo te da se ne vraća u normalu dok ne odspavamo barem dvije noći kvalitetnog sna.

Stručnjak za spavanje Alexandros Vgontzas sa američkog Penn State koledža iz Pennsylvanije proučavao je san mladih žena i muškaraca 13 noći zaredom u svom laboratoriju.

Prve četiri noći spavali su po 8 sati. Nakon toga, spavanje im je ograničeno na samo 6 sati sna sljedećih šest noći. Naposljetku, posljednje tri noći spavali su po 10 sati.

Dr. Vgontzas je zaključio da su dvije noći dužeg sna bile dovoljne ispitanicima da se riješe pospanosti nakon tjedan dana slabijeg spavanja, ali im se još uvijek nije potpuno vratila radna učinkovitost.

Ipak, nije sve tako crno, posebno za muškarce koji imaju problema sa napuštanjem kreveta tijekom vikenda. Istraživanje je pokazalo da se muškarci teže nose sa nedostatkom sna od „nježnijeg" spola.

Znanstvenici smatraju da je to zbog toga što žene puno bolje koriste fazu „dubokog sna" za odmor nego muškarci. Osim toga, ženama ta faza spavanja služi i za stvaranje svojevrsne zaštite organizma, što nije slučaj kod „jačeg" spola. Zbog toga što puno bolje iskorištavaju ono malo sati sna preko tjedna, žene se i lakše nose sa nedostatkom sna i brže se oporavljaju od nespavanja.

>>Količina sna u žena ključna za braćnu sreću>>

Dragi muškarci, teško da smo mogli dobiti bolju ispriku za subotnje izležavanje.

15.06.2011. 09:10:00
http://metro-portal.hr/spavanje-vikendom-nece-vam-nadoknaditi-manjak-sna/60152/