Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 09:07:00
ISKLJUČITE SVJETLO

Spavanje uz svjetlo deblja

Spavanje pod izvorom svjetlosti može poremetiti naš unutarnji sat i metabolizam, pokazuje istraživanje iz SAD-a

Spavanje
Spavanje (Shutterstock)

Borba protiv pretilosti vodi se na svim poljima - farmaceuti pokušavaju razviti pilulu za mršavljenje, zdravstvene organizacije upozoravaju na štetnost debljine, a osviješteni pojedinci se pokušavaju zdravo hraniti i puno kretati. Znanstvenici su nedavno identificirali 18 novih gena koji su povezani s debljanjem, što uz postojećih 14 čini sumu od 32 gena za pretilost. "Otkriveni geni čine samo 1,45% razlike između mršavih i debelih osoba. Otkriće je važno za napredak znanosti na tom polju, ali zapravo nema praktičnog značenja", piše Nature Genetics.

>>Fascinantne činjenice o snovima

Istraživanja su također usmjerena na vanjske faktore pretilosti. Ustanovljena je tako povezanost između stresa na poslu, brzog jedenja i skupljanja kilograma. Novije istraživanje, objavljeno u magazinu PNAS pokazuje da debljanje potiče spavanje uz upaljeno svjetlo. Znanstvenici sa Sveučilišta Ohio su za potrebe istraživanja miševe izlagali slabom izvoru svjetla za vrijeme spavanja. Rezultati pokazuju da su se miševi koji su spavali pod svjetlom u osam tjedana udebljali 50% više od miševa koji su spavali u mraku.

Miševi su pritom bili podijeljeni u svije skupine - jedna je dobivala 16 sati svjetla i 8 sati mraka, a druga umjesto mraka prigušeno svjetlo. Tijekom dana su se obje skupine podjednako kretale te su dobivale iste količine hrane. Međutim, miševi koji su spavali pod svjetlom imali su poremećen ritam prehrane što bi mogao biti izvor debljanja.

>>Hrana za laku noć - zaboravite na tablete za spavanje

"Naizgled bezopasno svjetlo može poremetiti unutarnji sat i negativno utjecati na metabolizam. Izvor svjetlosti pritom može biti lampa, TV ili računalo", zaključili su znanstvenici koji smatraju da se rezultati istraživanja na miševima mogu prenijeti i na ljude.

12.10.2010. 09:07:00
http://metro-portal.hr/spavanje-uz-svjetlo-deblja/49596/