Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2013. 22:09:29
ZzZzZzZ...

Spavajte dovoljno za zdravo srce i psihu

Jedino za vrijeme sna naše tijelo ima mogućnost odmora i regeneracije, stoga, pripazite koliko spavate

Spavajte zdravo i dovoljno
Spavajte zdravo i dovoljno (Arhiva)

San je potreban našem tijelu gotovo kao i hrana i voda, jer čim ga počne nedostajati, tijelo šalje signale da mu je potreban odmor kako bi se regeneriralo. Potrebno vrijeme sna varira od osobe do osobe, pa je tako nekima dovoljno pet, a nekima nije niti osam sati sna.

Premalo sna vodi u bolesti, to je dokazano raznim istraživanjima, i to od pada imuniteta do srčanih tegoba i psihičkih problema. 

Naime, san je zapravo specifičan proces tijekom kojega tijelo proizvodi velike količine hormona koji služe za obnavljanje i ozdravljenje stanica tijela. U slučaju da ne spavamo dovoljno, tijelo će i dalje proizvoditi potrene hormone kao što su testosteron i eritopoetin, hormon rasta, no u nedovljnim količinama. 

Takva neravnoteža utječe na stanje organizma i narušava zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, jer san je potreban i mozgu kako bi procesuirao informacije koje su se upile tijekom dana i složio ih na svoj jedinstven način.

Današnji tempo života uzrokuje upravo najveće psihičko iscrpljivanje, puno veće nego ikada u povijesti, pa nije čudo da se ljudi koji mnogo rade poslove koji nisu fizički iscpljuju daleko više od fizičkih radnika. 

Stoga, lagana večera barem dva sata prije spavanja, ekrane zagasite barem pola sata prije sna i lezite na vrijeme, tijelo i um bit će vam zahvalni.

16.04.2013. 22:09:29
http://metro-portal.hr/spavajte-dovoljno-za-zdravo-srce-i-psihu/77611/