Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2021. 11:31:00
BIOM

Spasimo ugrožene morske ptice na Jadranu

Udruga Biom najavila je u ponedjeljak da počinje kampanju za spas ugroženih morskih ptica na Jadranu

Hrvatski albatros
Hrvatski albatros (Arhiva)

Biom upozorava kako je najnoviji ovogodišnji Crveni popis ptica Europe utvrdio da je maleni hrvatski albatros - gregula (Puffinus yelkouan) znatno ugroženiji nego što se to ranije mislilo.

To saznanje, poručuju, definitivno je zvono za uzbunu jer se ova endemska vrsta Mediterana srodna albatrosima u samo šest godina od zadnjeg popisa iz 2015. godine popela za dvije kategorije na ljestvici ugroženosti koja ukazuje na opasnost od izumiranja.

Navode i da su gregula i njezin nešto krupniji srodnik kaukal (Calonectris diomedea) jedine vrste ptica iz reda cjevonosnica (Procellariiformes) koje se gnijezde u Hrvatskoj, i to samo na udaljenim otočićima, prije svega kod Lastova i Palagruže.

"Nestanak kaukala i gregule s Jadrana bio bi veliki gubitak za Hrvatsku i zato smo odlučili pokrenuti kampanju za njihovo spašavanje i očuvanje. Biomova istraživanja i akcije na terenu pokazuju da ustrajnim radom i uklanjanjem prijetnji možemo očuvati ove ugrožene vrste, no sada nam je potrebna podrška građana da bismo u tome i uspjeli", poručio je voditelj Programa za očuvanje ptica u Udruzi Biom Sven Kapelj u povodu početka kampanje "Spasimo gnijezda ispod lastovskih gnijezda".

Udruga Biom ističe kako od 2010. - zahvaljujući stotinama radnih sati stručnjaka i volontera - prati stanje na terenu, prebrojava gnijezda, otklanja prijetnje poput crnih štakora i prati kretanje tih ptica u cilju zaštite područja na kojem žive. Zahvaljujući satelitskim odašiljačima zna se da neki od naših kaukala odlete sve do Brazila, a zabilježeni su i trenutci u kojima naše gregule iz Sredozemnog mora kroz Bospor prođu u Crno more kako bi se tamo hranile.

Nešto poznatiji srodnici gregule - albatrosi, rasprostranjeni su prije svega na južnoj Zemljinoj polutci. Obje su vrste prave morske ptice jer žive na otvorenom moru, a zahvaljujući posebnim solnim žlijezdama kroz koje iz organizma izlučuju višak soli, mogu piti morsku vodu. Na kopno dolaze samo u vrijeme gniježđenja, i to najčešće noću kako bi izbjegli predatorske vrste poput štakora i krupnijih vrsta galebova. Najčešće se hrane ribama i lignjama, a plijen hvataju na površini ili roneći ispod površine mora i do 10 metara dubine.

U pronalasku hrane pomaže im i dobar njuh, inače zakržljalo osjetilo kod brojnih ptičjih vrsta. Gnijezde se u pukotinama i policama u stijenama morskih hridi i nenaseljenih otočića što otežava njihovo pronalaženje, ali i stručni monitoring.

Gregule su veoma vjerne te ostaju s istim partnerom čitav život, a prema dosadašnjim spoznajama mogu doživjeti i 25 godina. Podižu samo jednog ptića godišnje, tijekom ležanja na jajetu izmjenjuju se oba roditelja, a kasnije zajedno nastavljaju hraniti i podizati ptića.

Udruga Biom je pozvala građane da se uključe u kampanju za spašavanje kaukala i gregule „Spasimo gnijezda ispod lastovskih gnijezda" - doniranjem putem donacijske web stranice Bioma.

06.12.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/spasimo-ugrozene-morske-ptice-na-jadranu/135476/