Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2011. 09:08:10
POTRES

Spašeno 42 rudara nakon urušavanja rudnika u Kini

Gotovo 36 sati nakon urušavanja rudnika, zbog potresa u kineskoj provinciji Henan, spasilačke ekipe izvukle su 42 rudara, a za trojicom se još uvijek traga

Fotografija vijesti

Spasilačke ekipe izvukle su u subotu iz rudnika u središnjoj Kini 42 rudara, više od 36 sati nakon što su ostali zarobljeni, objavili su državni mediji, javlja Hina.

Nakon potresa jačine 2,9 stupnjeva, koji se dogodio u četvrtak navečar, došlo je do eksplozije i odrona u rudniku u gradu Samenxia, pri čemu je poginulo osam rudara. Sedam rudara spašeno je u petak, dok se za trojicom još traga. Četrnaest rudara uspjelo je pobjeći neposredno nakon nesreće, objavila je službena novinska agencija Xinhua.

Rudnik pripada Yima Coal Group, velikoj državnoj rudarskoj kompaniji u provinciji Henan.

Takve eksplozije i odroni događaju se kada slijeganje zemlje pritisne potporne zidove u rudniku i uzrokuje naglo oslobađanje velike količine energije.

Kineski rudnici ugljena su najopasniji na svijetu, iako se sigurnost poboljšala u posljednjih nekoliko godina nakon što su zatvoreni manji, ilegalni rudnici. Godišnji broj žrtava sada iznosi trećinu u odnosu na rekordnih gotovo 7.000 u 2002. godini.

05.11.2011. 09:08:10
http://metro-portal.hr/spaseno-42-rudara-nakon-urusavanja-rudnika-u-kini/65169/