Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2010. 19:06:59
HGSS

Spašena beračica gljiva na Medvednici

Žena u dobi od 66 godina slomila je nogu dok je brala gljive izvan planinarskog puta na Medvednici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasila je danas 66-godišnju ženu na obroncima Medvednice, iznad Markuševačke Trnave, koja se, berući gljive izvan planinarskog puta, na vrlo strmoj padini poskliznula i slomila nogu iznad desnoga gležnja.

U priopćenju pročelnika zagrebačkoga HGSS-a Roberta Erhardta navodi se da im je Državni centar 112 hitno proslijedio poziv za pomoć osobi koja se ozlijedila duboko u šumi na obroncima Medvednice, iznad Markuševačke Trnave, koji su telefonski primili u 10,45 sati.

Na tome području pokrivenost signalom mobitela vrlo je slaba, ali je ozlijeđena žena imala sreću jer joj je pomogla druga žena koja je brala gljive. Ona se spustila do mjesta odakle je mogla pozvati pomoć te se vratila do ozlijeđene žene i bila s njom dok nije stigla pomoć.

Ekipa HGSS-a stigla je do mjesta nesreće za 40 minuta. Nakon imobilizacije noge, ozlijeđena žena prenesena je na nosila, a zbog vrlo strmog terena, upotrijebljeno je uže za njihovo osiguravanje. Nakon spuštanja i transporta do sigurnog terena, ozlijeđena žena predana je ekipi hitne medicinske pomoći te je prevezena u bolnicu na Rebro.

HGSS upozorava ljude da u sezoni branja i skupljanja šumskih plodova (gljiva i kestena), kada mnogi odlaze duboko u šume kontinentalnog dijela Hrvatske, izvan putova i staza, trebaju nositi odgovarajuću čvrstu obuću te ostaviti poruku kojim se područjem namjeravaju kretati i kad se namjeravaju vratiti. Također ih upozorava da trebaju nositi nešto vode i hrane, rasvjetu te mobitel s punom baterijom kako bi, u slučaju potrebe, mogli nazvati broj 112.


26.08.2010. 19:06:59
http://metro-portal.hr/spasena-beracica-gljiva-na-medvednici/46808/