Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2011. 13:14:00
KITA GAĆEŠINA

Spašen speleolog kojemu je jučer pozlilo u spilji

U akciji spašavanja sudjelovao je vojni helikopter te 70-ak ljudi, od kojih 40-tak speleoloških spasitelja iz devet HGSS-ovih postaja

Akcija spašavanja
Akcija spašavanja (HGSS/CROPIX - ilustracija)

Speleologa iz Samobora, koji je jučer pao u komu u jami Kita Gaćešina na južnom Velebitu tri stotine metara pod zemljom, spasili su noćas pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), piše Hina.

Speleolog Tomislav V. (37) izvučen je iz jame noćas u 2,20 sati, a osam sati ranije do njega se spustila liječnica koja mu je pomogla da iziđe iz dijabetičke kome i dođe k svijesti, kazao je za Hinu dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vedran Tešić.

U akciji spašavanja sudjelovao je vojni helikopter te 70-ak ljudi, od kojih 40-tak speleoloških spasitelja iz devet HGSS-ovih postaja koji su upotrijebili oko 600 metara užeta, deset bušilica, više od stotinu karabinera, tri bivka, boce s kisikom te brojnu drugu tehničku i medicinsku opremu.

Speleologu iz Samobora pozlilo je jučer ujutro, nakon čega se njegov kolega satima penjao do površine da pozove pomoć.

Jama Kita Gaćešina dugačka je više od 19 kilometara i najdulja je jama u Hrvatskoj. Duboka je 561 metar i jedan je od najzahtjevnijih, ali i najzanimljivijih objekata u Hrvatskoj te se često istražuje. S obzirom na dubinu i dužinu, uobičajeni način istraživanja je bivakiranje, spavanje u unutrašnjosti jame.

18.07.2011. 13:14:00
http://metro-portal.hr/spasen-speleolog-kojemu-je-jucer-pozlilo-u-spilji/61418/