Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 12:18:50
MOGU SAMI

Španjolska neće krenuti stopama Grčke i Irske

Španjolska mnistrica financija Elena Salgado rekla je da njezina zemlja neće tražiti međunarodnu pomoć

Elena Salgado
Elena Salgado (Getty Images)

Španjolsko posustalo gospodarstvo neće krenuti stopama Grčke i Irske i zatražiti međunarodnu financijsku pomoć, ustvrdila je ministrica financija Elena Salgado u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Time je ministrica izričito otklonila mogućnost da Španjolska zatraži pomoć nakon višetjednih previranja na tržištima čiji su otponac bile bojazni da i ta velika južnoeuropska zemlja balansira na rubu financijskog debakla.

"Nećemo to učiniti", kazala je Salgado za poslovni dnevnik Les Echos, „i to zato što naše gospodarske osnove to ne opravdavaju". Velike neravnoteže u grčkim javnim financijama rezultat su krize dok su irske nevolje prouzrokovale njezine banke, dodala je.

U slučaju velikih gubitaka španjolski fond za preustroj insolventnih banaka bit će sasvim dovoljan da se sanira stanje, usvrdila je.

"Njegov je kapacitet 99 milijardi eura a dosada je mobilizirano samo 11 milijardi. S obzirom na kamatnu stopu od sedam posto, gotovo da i nema opasnosti da će se za tim sredstvima posegnuti bez stvarne potrebe", naglasila je.(hina/metro-portal)

06.12.2010. 12:18:50
http://metro-portal.hr/spanjolska-nece-krenuti-stopama-grcke-i-irske/52269/