Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2010. 11:45:55
DAVID PETREUS:

Spaljivanje Kurana samo će pogoršati situaciju

General Petreus kaže da bi spaljivanje Kurana 11. rujna koje je najavljeno u jednoj crkvi na Floridi značilo dodatnu opasnost za američke vojnike

kuran spaljivanje
kuran spaljivanje (Getty Images)

General David Petraeus, zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, izjavio je da bi američke snage u toj zemlji bile izložene dodatnoj opasnosti provede li jedna crkva s Floride svoju namjeru da javno spali Kuran 11. rujna.

Baptistička crkva "Dove World Outreach Center", otprije poznata po svojim protuislamskim stajalištima, najavila je da će 11. rujna, na godišnjicu terorističkog napada na SAD, organizirati "međunarodni dan spaljivanja Kurana".

"Ako se ta namjera provede, mogla bi poslužiti kao promidžba afganistanskim talibanima i pojačati protuamerički osjećaj u muslimanskom svijetu", ocijenio je general Petraeus u razgovoru za "Wall Street Journal".

>> Pozivamo Ameriku da prestane oskrvnjivati naš Kuran Časni

Dove World Outreach Center poziva članove na spaljivanje po jednog primjeraka Kurana ispred crkve u Gainsvilleu, oko 500 kilometara sjeveroistočno od Miamija. Na to su pozvani i drugi vjerski centri u spomen na žrtve atentata i borbe protiv "demona islama". Pastor crkve Terry Jones ocijenio je Petraeusovu zabrinutost legitimnom, ali u priopćenju "Wall Street Journalu" istaknuo je "potrebu slanja jasne poruke muslimanskim radikalima".

Najava spaljivanja Kurana izazvala je mnoge prosvjede u Americi, ali i prikupila znatan broj pristaša na Facebooku. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 11:45:55
http://metro-portal.hr/spaljivanje-kurana-samo-ce-pogorsati-situaciju/47470/