Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 12:17:46
UMJESTO PREJEDANJA

Spalite masti i potaknite metabolizam uz celebrity trenera

Poznati fitness stručnjak James Duigan ekskluzivno za Metro savjetuje kako tijekom zime očuvati zdrav duh u zdravom tijelu

(Romina N McGuinness/MWN)

Uz ove niske temperature najradije biste ostali ležati na kauču pod toplom dekom, pili toplu čokoladu ili jeli čokoladnu tortu? No, to nije najbolje rješenje za zdravlje vašeg duha i tijela. Zato ekskluzivno donosimo savjete Jamesa Duigana, fitness stručnjaka poznatih i slavnih.

Duigan kaže da se važno odlučiti na bilo kakvu fizičku aktivnost na redovnoj bazi jer jedino ćete tako podići svoj metabolizam.

Ako je prehladno za ranojutarnji jogging ili vožnju biciklom, vježbajte kod kuće. Napravite 20 čučnjeva, potom 20 iskoraka i 20 sklekova.

Sat vremena kasnije sve ponovite. Ako ste u uredu, ne sramite se što će vas drugi gledati i budite uporni.

Protiv stresa

Ako ste pod stresom, vaše tijelo će početi proizvoditi više hormona kortizola koji povećava taloženje masti. Kako biste spriječili stvaranje trbuščića, James savjetuje da pronađete vježbu koja će vas opustiti. Prije nego što odete na spavanje, dobro se istegnite i pokušajte se dobro naspavati. Za oslobađanje stresa izvrsne su i vježbe meditacije ili yoga.

Disanje

Osim toga, može vam pomoći i disanje kroz nos umjesto na usta. Takvo će disanje pomoći u stabilizaciji frekvencije vašeg srca, pa ćete na kraju moći duže vježbati i bit ćete izdržljiviji, dakle, moći ćete spaliti više kalorija.

Prehrana

Iako većina nas tijekom zimskih mjeseci najviše uživa u nezdravoj hrani za koju imamo osjećaj da će nas dodatno ugrijati, Duigan kaže da zapravo uopće nemamo realnu potrebu za tim. Živimo u toplom domu, radimo u zagrijanom uredu i spavamo pod toplim pokrivačima, tako da zbilja nema potrebe da pojačamo unos kalorija kako bismo se borili protiv hladnoće.

Ujutro često jedemo hranu punu pšenične krupice i šećera, što dovodi do još veće želje za šećerom tijekom dana, a time nam se i smanjuje koncentracija.

Za ručak i večeru preferiramo dinstanu i pirjanu hranu, kao i krumpire ili rižu, a to su sve ugljikohidrati koji se brzo pretvaraju u šećer. I što se dogodi ako odmah sve to ne potrošimo? Naravno, pretvara se u masnoće i celulit.

James ima rješenje. Za doručak kušajte zobenu kašu s organskim medom, a tijekom dana povremeno jedite malo orašastih plodova ili grickajte mrkvu. Glavno jelo neka vam bude riba (najbolje su skuše ili lokarde koje spaljuju masti). Svježa tuna, janjetina ili pečena piletina isto su odličan izbor. Obrok nadopunite zelenim povrćem poput špinata ili brokule.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
12.01.2010. 12:17:46
http://metro-portal.hr/spalite-masti-i-potaknite-metabolizam-uz-celebrity-trenera/30504/