Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 19:31:21
VLADA ODLUČILA

Spaja se nekoliko zagrebačkih bolnica

Kosor odbacuje tvrdnje da je riječ o beznačajnim uštedama, a podupire je ministar Milinović koji ostaje odlučan i kad je riječ o zatvaranju rodilišta u Sinju i Makarskoj

(Goran Mehkek/Cropix)

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o spajanju nekoliko zagrebačkih bolnica, a potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović naglasio je kako krajnji cilj spajanja nije samo racionalizacija, nego i podizanje razine zdravstvenih usluga te smanjivanje lista čekanja za 20 posto.

Kliničkoj bolnici Merkur pripaja se Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, a kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice pripaja se Klinika za tumore, Klinika za dječje bolesti i Klinika za traumatologiju.

"Moramo mijenjati odnos prema novcu poreznih obveznika, svaka je lipa važna, a pogotovu kad je riječ o milijunskim uštedama", rekla je Kosor, kojoj je zasmetao komentar "jedne javne osobe" da je riječ o "pišljivih 15-ak milijuna".

Kao jednu od mjera u programu gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila za 40 posto smanjiti posebnu upravnu pristojbu u iznosu komunalnog doprinosa. Ministrica zaštite okoliša i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić naglasila je da će se time olakšati situacija investitorima koji su već počeli s gradnjom, kao i onima koji su izgradili bespravne objekte.

Od plaćanja te pristojbe u potpunosti su izuzeta romska naselja, gradnja na području od posebne državne skrbi i poljoprivredni objekti.

Premijerka Kosor podsjetila je da je Vlada već najavila smanjenje neporeznih davanja, čime će se otvoriti vrata za nove investicije.

Milinović: Odluka o zatvaranju rodilišta je konačna

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas da je odluka o zatvaranju rodilišta u Sinju i Makarskoj konačna, a da će Vlada i resorno Ministarstvo napraviti sve kako bi se uspostavili uvjeti za njihovo ponovno otvaranje.

Podsjetivši na slučaj u jednoj od tih bolnica, kada su život izgubili i dijete i majka zbog toga što nije bilo operacijske dvorane, ministar je kazao kako to više neće dopustiti.

Osvrnuo se i na pismo pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić koja se, reagirajući na najavljeno pripajanje zagrebačkih dječjih bolnica velikim bolnicama, usprotivila pripajanju specijaliziranih dječjih zdravstvenih ustanova bolnicama općeg tipa.

Milinović je kazao kako mu pismo koje mu je uputila "daje za pravo da razmišlja o tome koliko je njezina izjava dobronamjerna ili dirigirana iz nekih drugih centara".

"Pravobraniteljica mora znati da hrvatska država plaća sto posto liječenje djece, da je smrtnost djece od kardiovaskularnih bolesti smanjena na europsku razinu upravo zbog integracije bolničkog sustava u državi i liječenja na jednom mjestu", rekao je. Dodao je kako su ove godine proširena prava za majke koje dosad nisu mogle ići s djecom u inozemstvo.

Novinare je zanimao i komentar ministra obrane Branka Vukelića na gradnju društvenog doma u karlovačkom naselju Turanj. U gradnji je, navodno sudjelovala hrvatska vojska, a nakon što je to organizirao državni tajnik u ministarstvu Željko Goršić.

Na pitanje je li istina da je državni tajnik Goršić bez građevinske dozvole uspio dobiti priključak za struju, ministar Vukelić rekao je kako je pročitao izvješće HEP-a u kojem se kaže da to nije tako. "To nije stvar Ministarstva obrane. Ministarstvo s priključcima struje nema nema ništa", dodao je. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 19:31:21
http://metro-portal.hr/spaja-se-nekoliko-zagrebackih-bolnica/39967/