Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2020. 10:01:00
IŠČEKIVANJE

SpaceX provodi zadnji test prije lansiranja ljudske posade

Crew Dragon nastavit će sam svoj put prema nebu nekih 40 kilometara visine, prije nego što se prirodno sruši u Atlantik, dok će se raketa raspasti u letu zbog naglog odvajanja

Zadnji test...
Zadnji test... (SpaceX)

SpaceX simulira u nedjelju postupak hitnog katapultiranja astronauta nekoliko minuta nakon lansiranja, što je zadnji veliki test dva mjeseca do planiranog lansiranja kapsule s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Testiranje koje se obavlja bez posade predviđeno je između 8 i 14 sati po mjesnom vremenu u svemirskom centru Kennedy na Floridi. Prvotno zakazno za subotu, testiranje je moralo biti odgođeno za nedjelju zbog vjetrova i nemirnog mora u području u kojem se letjelica treba spustiti na more.

Svemirska tvrtka poduzetnika Elona Muska koja ugovorom surađuje s Američkom svemirskom agencijom ( NASA), postavila je svoju novu kapsulu Crew Dragon na jednu od svojih raketa Falcon 9.

Minutu i 23 sekunde nakon lansiranja, na visini nekih 19 kilometara iznad Atlantika, dogodit će se simulirani poremećaj, pokrenut će se sekvenca katapultiranja: kapsula će staviti u pogon svoje snažne raketne motore SuperDraco kako bi se izbacila iz rakete i udaljit će se najvećom mogućom brzinom.

Za misiju s ljudskom posadom takva mjera omogućila bi spašavanje astronauta iz Dragona ako se dogodi da raketa ima problem ili je krenula pogrešnom putanjom.

Crew Dragon nastavit će sam svoj put prema nebu nekih 40 kilometara visine, prije nego što se prirodno sruši u Atlantik, dok će se raketa raspasti u letu zbog naglog odvajanja. Raketa bi mogla eksplodirati i stvoriti "vatrenu loptu", upozorio je Benji Reed iz SpaceX.

Zatim će se otvoriti četiri velika padobrana kako bi ublažila spuštanje kapsule u Atlantik gdje će biti spremne ekipe za spašavanje. Kapsula u svemir nosi i dvije lutke ljudskog oblika opremljene senzorima kretanja koji će prikupiti podatke o ubrzanju tijela, sili kojoj bi astronauti biti podvrgnuti pri katapultiranju.

Uspjeh ovog testiranja nužan je za SpaceX i za NASA-u kojoj hitno treba certificirano vozilo za prijevoz astronauta do ISS-a ove godine. Od 2011. Sjedinjene Države prinuđene su slati astronaute ruskim raketama Sojuz, a one jedine imaju kapacitet za tu zadaću otkako su Amerikanci povukli svoje letjelice za put u svemir.

Osim s Muskom, NASA je sličan ugovor sklopila s Boeingom, tvrtkom koja je razvila kapsulu Starliner.

U ožujku 2019., SpaceX je uspješno svojim Crew Dragonom bez posade obavio odlazak na ISS i povratak.

U travnju je testiranje motora SuperDraco izazvalo eksploziju, no SpaceX i NASA tvrde da su nakon istrage uklonili problem.

Boeing je takvu svoju misiju trebao obaviti u prosincu, no zbog pogreške morao je skratiti misiju i vratiti Starliner dva dana nakon lansiranja, što je udarac za tog diva aerosvemirske tehnologije.

Na prvi let s ljudskom posadom koji će obaviti Crew Dragon trebaju poletjeti američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken. Prođe li sve u redu, ta se misija očekuje najranije u ožujku, rekla je u petak Kathy Lueders, čelnica programa komercijalnih letova NASA-e.

22.01.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/spacex-provodi-zadnji-test-prije-lansiranja-ljudske-posade/123274/