Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 07:58:00
USPOREDBA

Soros: Kriza eurozone vrlo je slična krizi SSSR-a ranih devedesetih

"Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije", rekao je američki milijarder

Fotografija vijesti

Čimbenici krize u eurozoni vrlo su slični onima koji su početkom devedesetih doveli do raspada SSSR-a, smatra američki milijarder i investitor George Soros, prenosi Hina.

"Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru".

"Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju", rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo "može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga", dodao je.

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno neće preživjeti trenutnu dužničku krizu eurozone, bez pragmatičnije njemačke politike.

"Europa se suočava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga", rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemačke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti "još uvijek nepotpunoj političkoj uniji", istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije "vjerojatno da će preživjeti".

26.04.2012. 07:58:00
http://metro-portal.hr/soros-kriza-eurozone-vrlo-je-slicna-krizi-sssr-a-ranih-devedesetih/70417/