Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 16:48:58
PRAZNOVJERJE ILI REALNOST?

Soriano - grad egzorcizma

Soriano, grad u državi Querétaro, u blizini Mexico Cityja, od nedavno ima prvu kapelu posvećenu egzorcizmu

Soriano - grad egzorcizma
Soriano - grad egzorcizma (Shutterstock)

Međutim, čuju se i mišljenja da je kapela simbol rastuće konkurencije s kojom se suočava Katolička crkva u Meksiku, piše Radio Nederlands.

Malo toga se dešava u gradiću Soriano, u brdima kolonijalnog centra Meksika. Ovamo ne dolaze ni autsajderi ni turisti. Ali za Meksikance katolike, Soriano je važan religijski centar. U selu se nalazi Basilica de Nuestra Señora los Dolores, katedrala posvećena prikazivanju Device Marije, čuvenom po čudesnom iscjeljivanju, pa čak i po vraćanju iz mrtvih.

Egzorcizam

Od kada u veljači 2009. izgrađen Santuario de los Benditos Almas del Santo Purgatorio (Utočište blagoslovljenih duša Svetog čistilišta), katedrala ima posve novu kapelu koja služi za istjerivanje vraga. To je prva takva kapela u drugoj po veličini katoličkoj zemlji na svetu.

Egzorcizam ili istjerivanje demona je uobičajena pojava u Meksiku. U prosjeku se u zemlji obavi pet do deset egzorcizama dnevno, a mnogi biskupi su u okviru svojih biskupija ovlastili određen broj svećenika da obavljaju ovaj ritual. Dioceza Querétaro ih ima čak šest.

Posljednja nada

Otac Juan Marcos jedan je od tih svećenika u Sorianu. Objašnjava razloge zbog kojih je kapela podignuta. "Svrha ovog prostora je da pročisti duše koje su u čistilištu." Kapela je bogato dekorirana - slike sa biblijskim motivima vise na zidovima, a u dnu se nalazi mali oltar.

"Postoji mnoštvo različitih oblika pojavljivanja demona," objašnjava otac Juan Marcos. "Događa se da čovjek odjednom osjeti odbojnost prema Isusu, prema crkvi, ili križu. On ili ona tada mogu pokazati znake destruktivnog ponašanja, odjednom početi da govore na stranom ili čak na mrtvom jeziku kao što je hebrejski. Ponekad im se i boja glasa promjeni."

Ipak, egzorcizam se ne primjenjuje odmah, tvrdi svećenik. "Nikada ne primjenjujemo egzorcizam bez izričite suglasnosti liječnika da za konkretan problem ne postoji medicinsko riješenje."

Iscrpljujući rituali

Kad se svećenici dogovore da je neka osoba opsjednuta, počinje se sa ritualom istjerivanja demona. Ovlašteni egzorcist prvo treba utvrditi koji demon je opsjednuo žrtvu. "Ima mnogo različitih demona, tako da ih prvo moramo identificirati, i to najčešće tako što ih zovemo po imenu." Zatim slijedi serija molitvi, kako bi se opsjednuta osoba iscrpila.

U posljednjoj fazi, egzorcist uz pomoć zajedničke molitve za vrijeme liturgije naređuje demonu da u ime Krista napusti tijelo opsjednutog. Otac Juan Marcos kaže: "Kada demon napusti tijelo, žrtva je obično umorna i gladna, i ne sijeća se ničega." Istjerivanje vraga obično nije ugodan prizor. Opsjednuta osoba vrišti, koprca se, i psuje, i potrebno ju je silom obuzdati. Zbog toga egzorcist nikad ne radi sam, već mu asistiraju i drugi svećenici.

Sveta smrt

Ali zbog čega u Meksiku ima toliko egzorcizma? Otac Juan Marcos ima dva objašnjenja: "Kada su Španjolci pre više od 400 godina došli da preobrate Meksiko na kršćanstvo, prvobitni stanovnici su imali svoja vjerovanja i svoje bogove. Pojedini urođenički narodi još uvijek prizivaju svoje stare bogove, što dovodi do opsjedanja." Međutim, njegovo drugo objašnjenje djeluje vjerojatnije. On smatra da je bitan uzrok opsjedanja demona, rastuće strahopoštovanje u Meksiku prema takozvanoj Svetoj smrti - Santa Muerte. "Sveta smrt je demon, sotonsko biće, koje mnogi mladi Meksikanci prizivaju."

Svetu smrt promovira konkurentska Apostolska tradicionalna crkva, i to kao prikazivanje biblijskog anđela. Njena popularnost je posljednjih godina drastično porasla, a priklonilo joj se preko deset milijuna Meksikanaca. Katolička crkva je osudila obožavanje ovog 'sotonskog kulta', ali nije uspjela da spriječiti njegovo širenje. To je samo jedna od mnogih prijetnji tradicionalnom stisku Katoličanstva kod religioznih građana.

Ovakvim razvojem događaja novosagrađena kapela dobiva ozbiljnu perspektivu. Osim što je utočište za opsjednute, kapela bi mogla i da postane simbol sve žešćeg sukoba religija u Meksiku.

27.04.2010. 16:48:58
http://metro-portal.hr/soriano-grad-egzorcizma/38789/