Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2010. 20:05:00
PERITE RUKE

Šoping muškarce čini impotentnima?

Bisfenol A je supstanca koja ometa hormonalne procese i može potaknuti poremećaj u metabolizmu - može se naći na računima koje dobivate u trgovinama

račun šoping impotencija
račun šoping impotencija (Shutterstock)

Znanstvenici upozoravaju da je šoping vrlo loš za muško zdravlje i plodnost. Naime, otkriveno je da se na računima koje dobivamo u trgovinama i trgovačkim centrima može nalaziti određena kemijska supstanca koja ometa djelovanje muških hormona i muškarce može učiniti impotentnima. Radi se o bisfenolu A (BPA). Ova kemikalija se upotrebljava kod tinte kako bi se ona učinila vidljivom na termički osjetljivom papiru, a muškarci je pokupe s računa i zatim rukama dodiruju usta ili konzumiraju hranu. Poznati berlinski urolog Frank Sommer tvrdi da supstanca može negativno djelovati na spolne hormone kod muškaraca.

>> Razvija se ultimativni lijek za impotenciju

„Takva supstanca mogla bi poremetiti ravnotežu spolnih hormona kod muškaraca naglašavajući učinke estrogena", rekao je Sommer za The Telegraph. „U dugoročnom pogledu, to vodi smanjenju seksualnog nagona, potiče rast trbuha umjesto mišića, te ima loš utjecaj an erekciju i potenciju", objašnjava Sommer.

>> Izliječite impotenciju uz par udisaja

>> Impotencija može ukazivati na srčani udar

Valja napomenuti da je BPA u brojnim istraživanjima povezan s rakom dojke, srčanim problemima, pretilošću, hiperaktivnošću i ostalim poremećajima pa su ga Kanada i nekoliko američkih saveznih država zabranile. Svoju široku primjenu supstanca je našla u limenkama za hranu i piće kako bi se ojačao unutarnji sloj obloge. Većina proizvođača bočica za djecu je prestala koristiti BPA, ali ona kemikalija se još uvijek nalazi u njihovim starijim proizvodima. BPA ometa hormonalne procese i može potaknuti poremećaju u metabolizmu, smanjiti plodnost i razvoj živčanog sustava.

09.11.2010. 20:05:00
http://metro-portal.hr/soping-muskarce-cini-impotentnima/43971/