Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2019. 09:30:00
NOVOSTI

Sony predstavio RX100 VII kompaktni fotoaparat

Model RX100 VII poboljšan je novorazvijenim Exmor RS CMOS senzorom tipa 1.0 i BIONZ X procesorom posljednje generacije

RX100 VII
RX100 VII (Sony)

Koristeći tehnologije koje su razvijene za fotoaparat punog formata bez zrcala Alpha 9, RX100 VII postiže nove razine performansi u kompaktnom fotoaparatu, i za fotografije i za video snimke, inspirirajući korisnika da se osjeća sigurnim, dok u svom džepu nosi profesionalni fotoaparat za spontano svakodnevno snimanje.

Model RX100 VII poboljšan je novorazvijenim Exmor RS CMOS senzorom tipa 1.0 i BIONZ X procesorom posljednje generacije. Ova kombinacija donosi nove razine performansi autofokusa i postiže brzine koje su prethodno bile moguće samo kod fotoaparata Alpha 9. Fleksibilnost snimanja osigurana je zum objektivom ZEISS Vario-Sonnar T 24-200mm F2.8-4.5, koji čini model RX100 VII višenamjenskim izborom svih korisnika, od entuzijasta do profesionalaca, i za sve vrste scenarija snimanja.

Novi standard AF performansi u kompaktnom fotoaparatu

Model RX100 VII nudi 357 svjetski vodećih[ii] AF točaka s detekcijom faze u ravni fokusa i 425 AF točaka s detekcijom kontrasta. Osim toga, zahvaljujući novoj optimiziranoj kontroli pogona objektiva, realizirano je najbrže svjetsko vrijeme AF akvizicije od 0.02 sekundi[iii]. Veliki skok u performansama AF/AE praćenja tijekom kontinuiranog snimanja znači da fotoaparat izvodi AF/AE kalkulacije do 60 puta u sekundi i snima brze pokrete od 20fps uz AF/AE praćenje, osiguravajući da je svaki trenutak snimljen s brzim i preciznim fokusom.

Dodatno, senzor slike realizira snimanje bez zamućenja koje se prikazuje uživo, čak i u slučaju kontinuiranog snimanja do 20fps, što je isto kao i kod fotoaparata Alpha 9. RX100 VII debitira i s novim režimom rada, Single Burst Shootin za savršeno brzo snimanje do 90fps u JPEG/RAW formatu uz upotrebu Anti-Distorsion zatvarača. Single Burst Shooting omogućuje fotografu da kadrira brzu akciju i snima je kao da radi jednu fotografiju, ali fotoaparat će zapravo isporučiti 7 fotografija, snimljenih u 90fps, 60fps ili 30fps, tako da korisnik može odabrati savršen trenutak.

Prvi put jedan kompaktni fotoaparat (RX100 VII) posjeduje napredne funkcije Real-time Tracking i Real-time Eye AF. Real-time Tracking koristi najnoviji algoritam tvrtke Sony koji uključuje prepoznavanje objekata na osnovu umjetne inteligencije kako bi se osiguralo da subjekti mogu biti snimljeni s velikom preciznošću, čak i preko touch panela na zadnjem ekranu. Funkcija Real-time Eye AF, najnovija verzija priznate Sony Eye AF tehnologije, koristi prepoznavanje objekata zasnovano na umjetnoj inteligenciji za detekciju i obradu podataka o oku u realnom vremenu, što rezultira unaprijeđenom preciznošću, brzinom i performansama Eye AF praćenja ljudi i životinja, omogućujući fotografu koncentriranje isključivo na kompoziciju.

Snimanje filma

Kompaktne i lagane karakteristike fotoaparata RX100 VII (od približno 302g / 102mm x 58mm x 43mm) omogućuju da se nosi posvuda i montira na mjestima gdje veći fotoaparati ne mogu. Njegova mala veličina sadrži mnoštvo profesionalnih mogućnosti za snimanje filmova koje su savršene za snimanje u pokretu, kao što je vlogganje:

 

  1. 4K snimanje filmova s punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela pri visokim brzinama bita XAVC S

  2. Real-time Tracking i Real-time Eye AF za video zapise;

  3. Aktivan 4K SteadyShot sistem za stabilizaciju slike koji je 8 puta efikasniji od standardnog 4K SteadyShot sistema;

  4. Integrirani ulaz za mikrofon

  5. Hybrid Log-Gamma (HDR) profil fotografije i širok prostor boja S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3/S-Log3;

  6. Kompatibilnost s režimom Movie Edit add-on iz mobilne aplikacije Imaging EdgeTM za stabilizaciju prilikom snimanja i uređivanje filmova;

  7. Snimanje filmova u vertikalnoj poziciji;

  8. Kontinuirano snimanje za zapanjujuće time-lapse video zapise;

  9. Snimanje u režimu Super Slow Motion brzinom do 1000fps;

  10. Flip ekran od 180-stupnjeva za jednostavnu upotrebu tijekom vlogganja.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xb9UyETiQk0

Model RX100 VII postavlja nove standardekompaktnih fotoaparata i za fotografiju i za video zapise. Uvjereni smo da će njegova fenomenalna brzina i AF mogućnosti biti vrlo dobro prihvaćene. Korisnici će osjetiti, bez ikakvih sumnji, da u kompaktnom obliku imaju moć́ Alpha 9 u svom džepu, tako da mogu imati povjerenje u ovaj fotoaparat u bilo kojoj situaciji", ističe Yann Salmon-Legagneur, direktor Odjela za marketing proizvoda za digitalno snimanje tvrtke Sony Europe.

Nova futrola za seriju RX100

Tvrtka Sony predstavila je i novu crnu kožnu futrolu za seriju RX100 (LCJ-RXK), koja sadrži futrolu za objektiv i traku koja se nosi preko ramena za zaštitu fotoaparata od udara i potresa. Ovime je olakšan pristup priključku za mikrofon i USB priključku koji omogućava punjenje i prijenos fotografija bez potrebe za skidanjem futrole.

Cijena i dostupnost

Modeli RX100 VII i LCJ-RXK bit će dostupni u Europi od kolovoza 2019. godine po cijeni od oko 1300 eura i 85 eura.

Piše: Sanja Ledinek
02.08.2019. 09:30:00
http://metro-portal.hr/sony-predstavio-rx100-vii-kompaktni-fotoaparat/119851/