Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 11:39:57
NE MORA PLATITI

Sonji Antičević poništena kazna u aferi Reebok

Sud je zaključio da strana državljanka nije dobro upoznata s pravosudnim sistemom SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klaric / CROPIX)

Savezni sud u New Yorku, nadležan u tzv. aferi Reebok, poništio je novčanu kaznu umirovljenoj krojačici iz Omiša Sonji Antičević po kojoj je morala platiti 5.72 milijuna dolara novčane kazne (30 milijuna kuna) za navodnu upletenost u taj slučaj.

Nadležna sutkinja Kimba Wood odbacila je vlastitu odluku iz studenoga prošle godine kada je Sonji Antičević izrekla novčanu kaznu od 5.72 milijuna dolara, nakon što je ona navodno prethodno ignorirala četiri sudska poziva i nalog da nađe novog odvjetnika do 31. kolovoza.

Sonja Antičević je nakon te odluke angažirala hrvatskog odvjetnika Antu Madunića, koji je dokazao da je njegova klijentica odgovorila sudu 31. kolovoza 2009., ali da je pismo bilo poslano na krivu adresu.

Uzimajući u obzir da je "Antičević strana državljanka te da nije dobro upoznata s pravosudnim sistemom SAD-a i sudskim procedurama", sutkinja Wood je poništila odluku o novčanoj kazni, dodajući kako ne bi bila ni određivala kaznu da je ranije dobila njezino očitovanje.

Tužitelji su Sonju Antičević 2005. optužili za držanje dva brokerska računa na svoje ime, koje je njezin nećak David Pajčin, bivši broker Goldman Sachsa, rabio za nezakonito trgovanje dionicama na kojem je ostvario oko 6.7 milijuna dolara ilegalne zarade.

Sutkinja Wood kazala je da se Antičević brani time "da nije znala i nije imala razloga znati da se njezin nećak David Pajčin, bivši broker Goldman Sachs Group Inc., bavio nezakonitim trgovanjem dionicama.

Antičević sada do 21. srpnja ima vremena odgovoriti na tužbu američke Komisije za vrijednosnice i burze (SEC) koja vodi slučaj i koja je već zaplijenila 2.8 milijuna dolara s njezina američkog računa.

U slučaju nazvanom po trgovanju dionicama Reeboka na temelju povlaštenih informacija o udruživanju te tvrtke, glavnooptuženi brokeri David Pajčin i njegov kolega Eugene Plotkin priznali su krivnju, kao i suradnici koji su im odavali povlaštene informacije.(hina/metro-portal)

18.05.2010. 11:39:57
http://metro-portal.hr/sonji-anticevic-ponistena-kazna-u-aferi-reebok/40284/