Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2012. 23:17:34
ZDRAVLJE

Soli za kupanje kao legalni kokain?

Nedavne studije su pokazale da u posljednjih pet godine te soli su dobile na popularnosti među rekreativnim ovisnicima

Odsad zabranjene u SAD-u
Odsad zabranjene u SAD-u (Wikipedia)

Mefedron, aktivni sastojak droga, je pronađen i u solima za kupanje. Znanstvenici kažu da imaju isti učinak kao i kokain.

Mefedron je klasificiran kao droga B klase te je on odgovoran za val kanibalističkih napada u SAD-u koji je kulminirao sa slučajem Rudy Eugene koja je zubima otkinula lice jednog beskućnika. Razlog zašto je ovo više nego uobičajeni problem je to što su soli za kupanje lako nabavljive. Nedavne studije su pokazale da u posljednjih pet godine te soli su dobile na popularnosti među rekreativnim ovisnicima.

Istraživanje obavljeno na miševima, po tehnici razvijenoj u 50-ima, u kojemu su miševi obavljali zadatke nakon kojih bi dobivali nagradu, je pomoči ugrađenih elektroda pokazali kako soli za kupanje imaju isti učinak kao i kokain, tj. stvara ovisnost.

Na to je upozorio i voditelj istraživanja, dr. Carl Malanga sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini: „Kao što se očekivalo, naše istraživanje pokazuje da se mefedron u soli za kupanje zlouporabljuje."

Iako znanstvenici i dalje nisu sigurni koliko opasne ovakve droge mogu biti te rade daljnja istraživanja na tom području, SAD je, od 9. Srpnja, trajno zabranio prodaju soli za kupanje.

28.07.2012. 23:17:34
http://metro-portal.hr/soli-za-kupanje-kao-legalni-kokain/72926/