Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2011. 12:05:18

Solarni zrakoplov Solar Impulse krenuo iz Švicarske u Francusku

Solar Impulse
Solar Impulse (Solarimpulse.com)

Švicarski eksperimentalni solarni zrakoplov Solar Impulse, počasni gost Salona u Le Bourgetu, poletio je iz Pariza u nedjelju ujutro a na cilj u Švicarsku trebao bi sletjeti tijekom večeri, priopćila je u nedjelju tvrtka Solar Impulse.

Letjelica je krenula iz zračne luke Le Bourget na sjeveru Pariza u 7 sati i 11 minuta. Očekuje se u Payerneu, u Švicarskoj, nakon 19 sati, objavila je tvrtka.

Njezine su baterije napunjene 100 posto "jer je izložena sunčevim zrakama u petak radi kompletnog punjenja", piše na internetskoj stranici posvećenoj projektu a na kojoj se može izravno pratiti napredak letjelice. Nakon što je obišao s južne strane svoju prvu prepreku - parišku zračnu luku Charles de Gaulle - na 600 metara visine tijekom dva sata, Solar Impulse trebao se popeti na 3.500 metara.

"Ako sve dobro prođe, prijeći će francusko-švicarsku granicu oko 15 sati", piše na internetskoj stranici koja dodaje da su "vremenski uvjeti savršeni za zadnji let u nizu europskih letova Solar Impulsea". Sljedeći cilj projekta izgradnja je drugog prototipa za nadlijetanje Atlantika, što je predviđeno 2013. godine.

03.07.2011. 12:05:18
http://metro-portal.hr/solarni-zrakoplov-solar-impulse-krenuo-iz-svicarske-u-francusku/60889/