Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2019. 12:44:00
ŠTETA

Solarne ceste su neisplative

Ponekad na prvi pogled neobične ideje su u stvari dobro zamišljene, samo treba pronaći način za njihovu ekonomski isplativu implementaciju u praksi

Neće ići...
Neće ići... (Arhiva)

Pokazalo se kako je prva solarna cesta na svijetu kolosalni promašaj koji se raspada i ne daje dovoljno energije. Sve je lijepo zamišljeno, barem teoretski.

Solarna cesta izrađena od fotonaponskih ćelija proizvodit će električnu struju. Tako je zamišljeno kako će solarna cesta izrađena od fotonaponskih ćelija grijat površinu ceste i napajati električne automobile koji se po njoj voze. Prvi planovi realizacije pokazivali su kako je u tom trenutku najmanje tri puta skuplja od asfaltne, ali i to je pogrešno izračunato.

Korištenje fotonaponskih ćelija koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu masovno se koriste u cijelom svijetu. Ponekad na prvi pogled neobične ideje su u stvari dobro zamišljene, samo treba pronaći način za njihovu ekonomski isplativu implementaciju u praksi.

Takva je i ideja koja dolazi naravno iz SAD-a, u kojoj se želi napraviti površina ceste od solarnih fotonaponskih ćelija, a proizvedena struja bi se mogla koristiti za okolna domaćinstva, tvornice, napajanje elektromobila koji voze po cesti ili u hladnijim krajevima za zagrijavanje površine ceste kako bi se uklonio led i snijeg.

Više pročitajte na portalu Automania.com

18.08.2019. 12:44:00
http://metro-portal.hr/solarne-ceste-su-neisplative/120141/