Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2017. 13:02:00
STVARNO?

Sol izaziva glad?

Sol ne samo da ne izaziva žeđ nego smanjuje unos tekućine, a zapravo najveću štetu radi pojačavanjem gladi, pokazala su nova istraživanja

Soliti treba, umjereno naravno, ali bez panike...
Soliti treba, umjereno naravno, ali bez panike... (Arhiva)

Sol treba koristiti umjereno, to već i vrapci na granama znaju, no do sada se to obično govorilo zbog žeđi koju izaziva i zadržavanja vode u tijelu

Ipak, nova istraživanja okrenula su stvari naglavčake - sol ne samo da ne izaziva žeđ nego smanjuje unos tekućine, a zapravo najveću štetu radi pojačavanjem gladi?!

Dva odvojena istraživanja, jedno na ruskim astronautima a drugo na miševima pokazala su jednake rezultate - postupno smanjivanje unosa soli dovelo je i do povećanog unosa tekućine, no jednako tako je sa svakim većim unosom soli dolazilo do jačeg osjećaja gladi.

Uz to, pokazalo se da je povećan unos soli utjecao i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze.

Ukratko, istina je sljedeća - slana hrana izazvat će osjećaj žeđi u kratkom roku, no na dulje vrijeme doći će do osjećaja gladi koji se ne može kontrolirati i koji će dovesti do prejedanja.

Stoga, ne izbjegavajte sol baš tako panično... a i sada je malo jasnije zašto se ne možemo riješiti slanih napasti poput čipsa ili štapića, kao i definitivno presoljene brze hrane.

27.04.2017. 13:02:00
http://metro-portal.hr/sol-izaziva-glad/104580/