Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2021. 08:01:00
SVAŠTA

Šok i zgražanje u Europi nad prizorima iz Washingtona

Reakcije iz Europe na prizore iz Washingtona su jasne i gotovo istovjetne, bez obzira na političko usmjerenje: ovo nisu tek prosvjedi, nego neprihvatljiv napad na same temelje demokracije.

Ludorije koje se ne rade...
Ludorije koje se ne rade... (Arhiva)

Iz Berlina je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas povukao tmurnu paralelu zbivanja u Washingtonu s najmračnijim dobom njemačke povijesti: "Neprijatelji demokracije će se radovati ovim neopisivim slikama iz Washingtona. Iz povodljivih parola slijede nasilnička djela - na stepenicama Reichstaga, a sad u Kapitolu. Nepoštivanje demokratskih institucija ima katastrofalne posljedice."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je reagirao brzo i za njega iznenađujuće oštro: "Šokantni prizori u Washingtonu. Rezultat ovih demokratskih izbora se mora poštivati", poručuje na socijalnoj mreži.

Stoltenberg je inače oličenje diplomatske uzdržanosti i to je bila izuzetno jasna izjava o najvećem partneru NATO-a. Tijekom četiri godine vladavine Trumpa je više puta bio suočen s prijetnjom dosadašnjeg američkog predsjednika kako bi SAD mogle napustiti ovaj obrambeni savez.

Glavni tajnik NATO-a se stalno osjećao obaveznim izgladiti sporove, ali sad se čini kako je i kod njega nastupio kraj političke suzdržanosti.

Britanski premijer Boris Johnson se dugo smatrao nekom vrstom učenika i najbližeg saveznika Donalda Trumpa. On je kod njega prije svega tražio podršku za Brexit i nadao se postići posebni trgovinski sporazum sa SAD kao alternativi tržištu EU. On je pak Johnsona nakon njegove izborne pobjede nazvao "britanskim Trumpom". No prijateljstvo s Trumpom niti britanskom premijeru nije donijelo neku političku korist. Sad pak i on jasno osuđuje "...odvratne prizore u američkom kongresu. SAD su uzor demokracije u čitavom svijetu i sad je najvažnije da bude mirne i uredne primopredaje vlasti."

Za irskog premijera Micheala Martina su zbivanja u Washingtonu i neka vrsta povijesnog prekida dubokih spona građana Irska sa SAD: "Znam kako mnogi, kao i ja, promatraju ove prizore u Washingtonu zabrinuto i potreseno." Njegov ministar vanjskih poslova Simon Coveney u Trumpu vidi odgovornog: ovo je "svjestan napad na demokraciju od jednog predsjednika na dužnosti i njegovih sljedbenika koji su željeli poništiti poštene i slobodne izbore."

Škotska premijerka Nicola Strugeon je također nedvosmisleno reagirala: "Ovi prizori iz Kapitola su apsolutno užasne." Izrazila je solidarnost s demokratskim snagama u SAD i dodala: "Sramota za one koji su pripremili put za ovaj napad na demokraciju".

Zabrinutost u čitavom političkom spektru

I u drugim zemljama Europe su državni čelnici izrazili zabrinutost i vjeruju u budućeg stanovnika Bijele kuće: "Imam povjerenja u snagu američke demokracije. Novi predsjednik Joe Biden će nadvladati ovo razdoblje napetosti i ujediniti narod", nada se španjolski socijaldemokratski premijer Pedro Sanchez.

I njegov švedski kolega jasno objavljuje svoju poziciju i optužuje američkog predsjednika: "Predsjednik Trump i brojni članovi Kongresa snose značajnu odgovornost za ova zbivanja", smatra Stefan Löfven. Iz Finske premijerka Sanna Marin upozorava: "Ovo pokazuje koliko je važno braniti demokraciju čvrstinom i snagom."

Čak i iz desničarsko-populističkih krugova stižu izrazi odbijanja događanja na Kapitolu: "Nasilje nije rješenje", piše i čelnik talijanske Lega Nord Matteo Salvini. Austrijski kancelar Sebastian Kurz koji je i sam nedavno bio u koaliciji s desničarskim populistima je objavio: "Šokiran sam prizorima iz Washingtona. Ovo je napad na demokraciju koji se ne može prihvatiti."

Europa polaže nade u Bidena

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća iz Bruxellesa sažima: "Američki Kongres je hram demokracije. Promatrati prizore u Washingtonu je šok."

Samo neke države s istoka Europe desničarskih i populističkih usmjerenja su uopće stvorile posebne odnose s dosadašnjim američkim predsjednikom. Trump je osobito podržavao Poljsku i Mađarsku i te dvije zemlje izgleda da žale njegov izborni poraz. Ali u ostatku Europe se osjetilo olakšanje nakon izborne pobjede Joe Bidena. S tim je bila povezana nada kako će novi predsjednik poništiti sporne odluke Trumpa poput napuštanja sporazuma o klimi ili da će doći do promjene politike prema Iranu. No francuski predsjednik Macron, makar se za vrijeme njegovog predsjednikovanja trudio poboljšati odnose s Trumpom, to smatra i lekcijom za Europljane da teže većoj "strateškoj neovisnosti" i postignu "snažnu i političku Europu."

Svojevrsna škola su i ovi prizori iz Washingtona jer i američka demokracija može biti ugrožena. Jasno se čuju upozorenja kako su demokratske institucije u opasnosti pred raznim teorijama zavjere i demagogijom. Hoće li i koje će pouke iz toga Europa izvući, to će se tek pokazati u političkim raspravama sljedećih mjeseci.

08.01.2021. 08:01:00
http://metro-portal.hr/sok-i-zgrauzanje-u-europi-nad-prizorima-iz-washingtona/129668/