Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2008. 14:48:54
kriza

Socijalizam Amerikancima sve simpatičnija riječ

"socijalizam" je 3. najtraženija riječ na internetskom rječniku.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Pojmovi, za čijim se značenjem na internetskom rječniku Merriam-Webster najviše tragalo ove godine, otkrivaju da je Amerikance u vrijeme ekonomske krize i predsjedničkih izbora ponajprije mučilo pitanje spašavanja iz krize, zaposlenje te socijalizam.

Pojam "bailout" (plan spašavanja), opsežan plan spašavanja financijskog sektora, mjera je koju su donijeli zastupnici Kongresa kako bi pomogli zemlji da prebrodi financijsku krizu. Ta je riječ bila najviše puta upisana na internetskom riječniku, kazao je Peter Sokolowski, glavni urednik rječnika Merriam-Webster.

Drugo mjesto zauzeo je glagol "vet" od verifikacije odnosno provjere / screeninga iskustva i kvalifikacija kandidata, potrebnih za zapošljavanje.

Treći najtraženiji pojam bio je "socijalizam", a broj zahtjeva za njegovom definicijom porastao je od rujna. U to vrijeme dok je jačala izborna kampanja Baracka Obame i Johna McCaina, brojne su američke tvrtke bilo pometene financijskom krizom.

Protivnici plana spašavanja banaka, što je rezultiralo nacionalizacijom nekoliko poduzeća, optužili su ministra financija Henryja Paulsona za socijalizam.

Pojmom socijalizam koristili su se i republikanci kako bi plašili birače i odgovorili ih od glasanja za Obamu.

"U Americi je socijalizam pogrdan izraz", ističe Sokolowski koji drži kako je jasno da Amerikanci ne znaju što znači socijalizam. "On je u našoj kulturi bio demoniziran i mislim da je mnogo ljudi željelo vidjeti u čemu je problem, jer se socijalizmom ponose zemlje kao što su Novi Zeland, Danska, Francuska, Kanada".

Svakog mjeseca korisnici konzultiraju 125 milijuna stranica internetskog rječnika Merriam-Webster, što znači 10 konzultacija u sekundi. (hina/metro-portal)

02.12.2008. 14:48:54
http://metro-portal.hr/socijalizam-amerikancima-sve-simpaticnija-rijec/13407/