Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2017. 15:46:00
ISPROBAJTE

Sobne biljke za zdrav i miran san

Najbolja biljka koja će vam pomoći da spavate, u smislu učinkovitosti i jednostavnosti je bršljan, zato što najučinkovije upija formaldehid iz zraka

Uz ovo bilje do zdravog sna
Uz ovo bilje do zdravog sna (Shutterstock)

Osim što uljepšavaju vaš životni prostor, sobne biljke mogu biti vrlo korisne za zdravlje, a odabir prave biljke za spavaću sobu može biti odličan način za poboljšanje vašeg sna.. 

Donosimo vam popis pet biljaka koje vam mogu pomoći u problemi sa spavanjem, nesanicom, ali i apnejom

Aloe vera - prirodni iscjelitelj koji je odličan za smirivanje upala, ožiljaka i oštećene kože, biljka je aloe vere koja detoksicira tijelo. Može pomoći i iskorijeniti kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, pročišćavajući zrak u spavaćoj sobi. Ima još jedna zanimljiva stvar u vezi ove biljke. Naime, kad je visoka razina štetnih kemikalija u vašem domu, biljka će razviti smeđe mrlje.

Bršljan - istraživanje koje je provela NASA pokazala je da je najbolja biljka za pročišćavanje zraka jer najučinkovitije upija formaldehid. Lako raste i i preživljava u umjerenim temperaturama i srednjoj izloženosti svjetlu. Najbolja je biljka koja će vam pomoći da spavate, u smislu učinkovitosti i jednostavnosti.

Jasmin  - isusovačko sveučilište Wheeling provelo je studiju koja je dokazala učinkovitost jasmina kao prirodnog 'pomagača' pri spavanju. Poboljšava kvalitetu sna i poboljšava dobro raspoloženje pri buđenju te smanjuje anksioznost.

Lavanda - uglavnom se koristi kao miris za sapune i šampone. Odlična je i kao sredstvo za čišćenje, ali njezina moć ne staje ovdje jer zapravo može pomoći u liječenju nesanice i tjeskobe. Istraživači su prepoznali kako udisanje njezinog mirisa može osloboditi umirujući, sedativni učinak.

Zmija biljka - preporučuje se za pročišćavanje kisika u domu. Odličan su izbor za spavaću sobu jer ih je lako održavati. Tijekom noći ispušta kisik i istovremeno 'upija' ugljikov dioksid. Sve to pomože čistoći zraka i boljem snu.

22.01.2017. 15:46:00
http://metro-portal.hr/sobne-biljke-za-zdrav-i-miran-san/102643/