Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2013. 12:20:00
PRISMLEAKS

Snowden zatražio azil u 21 zemlji

Edward Snowden zatražio je azil u 21 zemlji, među kojima u Rusiji, Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venezueli, Brazilu, Indiji, Kini, Njemačkoj i Francuskoj

Snowden traži tko bi ga prihvatio
Snowden traži tko bi ga prihvatio (Arhiva)

Te zahtjeve je u Snowdenovo ime predala Sarah Harrison, britanska djelatnica WikiLeaksa koja je pratila Snowdena 23. lipnja na putu od Hong Konga do Moskve.

Zahtjevi su predani ruskom dužnosniku u zračnoj luci Šeremetjevo u ponedjeljak kasno navečer, prema priopćenju s WikiLeaksa. Dokumenti naglašavaju opasnosti progona za Snowdena u Sjedinjenim Državama i ruski dužnosnici su ih počeli dijeliti nadležnim veleposlanstvima u Moskvi, navodi se u priopćenju.

Ostale zemlje kojima je Snowden uputio zahtjev za azil su Austrija, Bolivija, Finska, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Španjolska i Švicarska, prema istom izvoru.

Snowden je u ponedjeljak optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio zaštitu. On je posebice optužio Obamu da je naredio potpredsjedniku Joeu Bidenu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio politički azil, posebice Ekvadora, s namjerom da postigne njegovo izručenje.

U isto vrijeme je objavljeno Snowdenovo pismo predsjedniku Ekvadora Rafaelu Correi u kojem mu zahvaljuje na podršci. Predsjednik Correa je u razgovoru u ponedjeljak potvrdio da je Joe Biden od njega tijekom vikenda tražio da odbije Snowdenou molbu azila. 

02.07.2013. 12:20:00
http://metro-portal.hr/snowden-zatrazio-azil-u-21-zemlji/79070/