Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 14:55:15
SNIJEG I LED

Snježna oluja poharala Njemačku

Problemi su zabilježeni u zračnom, a posebno u cestovnom prometu, a upozorenje koje su zbog nepogoda izdale vlasti još uvijek vrijedi

(Getty Images)

Njemačku je u subotu zahvatila sniježna oluja koja je uzrokovala brojne poteškoće u prometu i prometne nezgode a u zračnoj luci u Nuernbergu jedan je zrakoplov prilikom polijetanja sletio s piste.

"Nevrijeme koje je sa juga Europe u Njemačku donijelo vlažan zrak spojilo se iznad Njemačke s hladnim polarnim zrakom i to je uzrokovalo obilate sniježne padaline i sniježne nanose", priopćila je Njemačka metereološka služba.

Iako u čitavoj Njemačkoj, a posebice na sjeveroistoku, još uvijek pada obilati snijeg, stručnjaci su u međuvremenu ublažili upozorenje o razmjerima vremenske nepogode.

"Oluja ipak nije donijela tolike količine snijega kakve smo očekivali, ali upozorenje zbog nepogoda još uvijek vrijedi posebice za sjever zemlje", stoji u priopćenju Njemačke meteorološke službe. Stanje s padalinama bi se tijekom noći sa subote na nedjelju trebalo smiriti.

U cestovnom prometu mećava je prouzročila mnoge prometne nesreće te kilometarske zastoje. U zračnoj luci u Nuernbergu jedan zrakoplov kompanije Air Berlin iskliznuo je s piste i završio u snijegu. U najvećoj njemačkoj zračnoj luci, onoj u Frankfurtu na Majni, do popodneva je otkazano preko 200 letova.

Njemačka vlada upozorila je opskrbljivače električnom energijom obvezu priprema na vremenske nepogode kako ne bi bilo prekida u dostavi električnom energijom.

Godine 2005. čitavi dijelovi zapadne Njemačke danima su usred zime bili bez opskrbe električnom energijom jer su na nekoliko mjesta dalekovodi popustili pod težinom snijega nakon čega su političari energetske kompanije optužili za nedovoljno investiranje u infrastrukturu. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 14:55:15
http://metro-portal.hr/snjezna-oluja-poharala-njemacku/30324/