Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2013. 13:40:00
6. FMFS

Snjeguljica rasprodala prvi dan FMFS-a

Za sljedeću je godinu novi gradonačelnik Splita Ivo Baldasar najavio mogućnost postavljanja montažnih tribina

Sjajna popunjenost prvog dana festivala
Sjajna popunjenost prvog dana festivala (FMFS)

Regionalnom premijerom španjolskog filma "Snjeguljica" sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu 'Bačvice' službeno otvoren šesti Festival mediteranskog filma Split. Najposjećeniju kulturnu manifestaciju pod Marjanom, koja traje sve do 15. lipnja, otvorenom je proglasio novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a ugodno iznenađen odazivom publike koja je sjedila po zidićima i travi, predložio je da iduće godine organizatori u kino postave i montažne tribine.

- Meni kao filmofilu, čast je proglasiti Festival mediteranskog filma Split otvorenim, a kako u posljednje vrijeme više gledam blockbustere, ovo će mi doći kao osvježenje. Radi se o značajnoj kulturnoj manifestaciji koja će vjerujem, odnosno siguran sam, i dalje imati podršku gradske vlasti. Pitat ćemo gradonačelnika - duhovit je bio Baldasar.

Uoči "Snjeguljice", direktor festivala Alen Munitić predstavio je jednu od novina ovogodišnjeg FMFS-a, a to je da će se uoči večernjih projekcija prikazivati po jedan kratkometražni film domaćih autora. Svoj "Snig" predstavio je tako sinoć mladi redatelj Josip Žuvela, a do iduće subote u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata prikazat će se čak 60 naslova, od toga 25 u konkurenciji za festivalske nagrade - "Udice".

Danas (nedjelja) počinju svi programi šestog Festivala. Već u 17 sati kreće međunarodni kratkometražni program, a posebno se izdvaja turski film "Silent", pobjednik Cannesa 2012. u kategoriji kratkog filma. U 18 sati počinje program glazbenih dokumentaraca "Movie in groovie" i to sa srpskim filmom "Mi plaćemo iza tamnih naočara", o glazbenoj sceni u Nišu. Autori filma Velimir Stojanović i Marijan Cvetanović osobno će predstavit film publici. U 19.30 sati prikazuje se francuski film "Velika noć", koji iz Cannesa stiže s posebnom nagradom žirija.

U ljetnom kinu "Bačvice" večeras u 21:30 je na rasporedu višestruko nagrađivani izraelski film "Obećana nevjesta", a prije njega svoju svjetsku premijeru doživit će kratki hrvatski film "Trapula", autora Ivana Ramljaka i Marka Škobalja.

09.06.2013. 13:40:00
http://metro-portal.hr/snjeguljica-rasprodala-prvi-dan-fmfs-a/78628/