Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 09:50:00
PRAVA RIJETKOST

Snimljena najugroženija vrsta nosoroga

Sumatranski nosorog jedina je preživjela vrsta koja je direktni potomak prvobitnih predaka nosoroga

(WWF-Malaysia / Borneo Species Programme)

Aktivisti WWF-a uspjeli su u Maleziji snimiti jednog od ukupno tridesetak preživjelih sumatranskih nosoroga koji žive u divljini Bornea.

"Pretpostavljamo da se radi o ženki koja je trudna što je odlična vijest za tu ugroženu životinjsku vrstu", poručio je Terry Roth, međunarodni stručnjak za nosoroge.

U svijetu postoji pet vrsta nosoroga, a najugroženiji je upravo sumatranski koji je ujedno jedina preživjela vrsta koja je direktni potomak prvobitnih predaka nosoroga. Postoje još Rhinoceros unicornis (oklopljeni nosorog), javanski nosorog (Rhinoceros sondaicus) te dvije afričke vrste, bijeli i crni nosorog.

Sumatranski nosorog prepoznatljiv je po niskoj građi tijela, malim zubima i specifično oblikovanoj glavi. Ukoliko je snimljena ženka doista trudna postoji nada da životinjski svijet neće ostati bez još jedne vrste.

"Počeli smo intenzivnije štititi staništa divljih životinja jer smo uvjereni da je očuvanje životnog prostora jedini način zaštite ugroženih vrsta", obećale su nadležne institucije malezijske pokrajine Sabah.

Raymong Alfred, koji vodi WWF-ov project u Borneu, s druge strane upozorava da država uništava staništa ugroženih životinja širenjem plantaža palmi za proizvodnju ulja. Malezija je nakon Indonezije najveći svjetski proizvođač tog ulja, a zajedno kontroliraju oko 85% globalnog tržišta.

22.04.2010. 09:50:00
http://metro-portal.hr/snimljena-najugrozenija-vrsta-nosoroga/38418/