Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2010. 09:03:30
ELEKTRONSKA VIZUALIZACIJA

Snimite svoje snove i otkrijte što znače

Znanstvenici smatraju kako će uskoro biti moguće snimiti ljudske snove, te ih interpretirati

Snovi
Snovi (Shutterstock)

Naime, razvijen je sustav koji omogućuje snimanje viših nivoa moždane aktivnosti. Prije toga, jedini način na koji se moglo pristupiti snovima jest preko psihologa koji bi osobu direktno ispitivali o snovima i zatim ih pokušali tumačiti. No. dr. Moran Ceft očekuje da će uskoro moći uspoređivati ljudska sjećanja na snove s elektronskom vizualizacijom njihove moždane aktivnosti.

"Ne postoji jasan razlog zašto ljudi sanjaju. Jedno od pitanja na koje bi voljeli naći odgovor jest kada točno stvaramo snove," objašnjava Ceft koji vjeruje da su određeni neuroni povezani sa specifičnim objektima ili konceptima. Otkrio je kako se određeni neuroni "pale" kada osoba razmišlja o npr. Marilyn Monroe. Da postoji baza koja će identificirati različite neurone s određenim konceptima, objektima i ljudima, to bi omogućilo "čitanje uma", smatra Cerf.

No, dr. Roderick Oner, klinički psiholog i stručnjak za snove, tvrdi kako je ovaj oblik vizualizacije ograničen kada su u pitanju kompleksni snovi. Kako bi se dobila detaljnija slika, volonteri bi trebali imati elektrode implantirane duboko u mozak kirurškim putem.

Istraživači su pak koristili podatke od pacijenata koji su već imali implantirane elektrode kako bi nadgledali i liječili ih od moždanog udara. Dr. Cerf očekuje da bi u kasnijoj fazi razvoja bilo moguće pratiti snove bez potrebe za kirurškom implantacijom elektroda. "Možemo samo zamisliti što bi mogli učiniti kad bi smo imali pristup ljudskom mozgu i vizualizaciji misli. Na primjer, umjesto da napišete poruku, mogli bi ste je samo zamisliti. Još jedna futuristička aplikacija bila bi da zamislite niz informacija, a one se same zapišu pred vašim očima."

29.10.2010. 09:03:30
http://metro-portal.hr/snimite-svoje-snove-i-otkrijte-sto-znace/50469/