Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 13:13:50
UZ JAK VJETAR

Snijeg poremetio promet u zapadnoj Europi

Ovako velika količina snijega u Velikoj Britaniji zadnji put je padala 1933. godine, a snijeg je prekrio i Francusku, Švicarsku i Italiju

Ovako velika količina snijega u Velikoj Britaniji zadnji put je padala 1933. godine
Ovako velika količina snijega u Velikoj Britaniji zadnji put je padala 1933. godine (Getty Images)

Snijeg je poremetio promet u zapadnoj Europi zbog čega su zatvorene londonska zračna luka Gatwick te zračne luke u Edinburghu i Ženevi. Poremećen je željeznički i cestovni promet, a Venecija je pod vodom zbog pojave poznate kao "acqua alta".

Najgore nevrijeme u gotovo dva deseteljeća koje je zahvatilo Veliku Britaniju izazvalo je velika kašnjenja u cestovnom i željezničkom prometu. Snježni pokrivač omotao je velike dijelove Britanije, a vremenske uvjete otežavaju i oštri vjetrovi. U Edinburghu, glavnome gradu Škotske, očekuju se temperature do -20 stupnjeva Celzija noću. Britanija, koja je svoju najhladniju zimu u zadnjih 30 godina proživjela lani, ovako obilan snijeg zadnji je put doživjela 1993.

Eurostar, brzi vlak koji ispod kanala la Manche povezuje London s kontinentalnom Europom, kasnio je do 30 minuta. Agencija AFP prenosi da je šest vlakova bilo isključeno na liniji London-Pariz i London-Bruxelles te su putnici preusmjeravani na druge vlakove ili im je vraćen novac.

Snijeg prekrio Francusku, Švicarsku i Italiju

U Francuskoj je snježno nevrijeme najteže pogodilo dolinu Rone. Kamionski promet bio je zabranjen u pokrajinama Auvergne i Rhone-Alpes, a obustavljen je i školski prijevoz. U srijedu ujutro autobusni promet bio je obustavljen u Lyonu, pokrivenom s 20 cm snijega, a ujutro je otvorena zračna luka Saint-Exupery koja je noću bila blokirana.

Zračna luka u Ženevi zatvorena je, a stotine putnika nemoćno čekaju zbog 20 centimetara visokog snijega napadalog u utorak, dok se u srijedu očekuje novih 15 centimetara.

Snijeg je zahvatio i sjever Italije gdje je usporio promet u gradovima i na autocestama. Osim Lombardije i njegova glavnoga grada Milana, snijeg je zabijelio sjeverozapad zemlje, regije Pijemont i Emiliju Romagnu.

Središte Venecije bilo je u srijedu pod vodom zbog pojave "acque alte" koja je povisila razinu mora do 111 cm. U Rimu je narastao vodostaj rijeke Tibar zbog obilnih kiša koje zadnjih dana padaju u talijanskoj metropoli, no straha od poplava nema.

Snijeg je poremetio autobusni i željeznički putnički promet u gotovo cijeloj Sloveniji s kašnjenima od 30 do 60 minuta. I automobilski promet usporen je u gotovo cijeloj zemlji, te je zabranjen promet teretnih vozila na gotovo svim autocestama. Najviše poteškoća je bilo na autocesti između Kopra i Ljubjane i na cestama u zapadnom dijelu zemlje. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 13:13:50
http://metro-portal.hr/snijeg-poremetio-promet-u-zapadnoj-europi/52030/