Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 17:30:43
PROMET U KOLAPSU

Snijeg i led izazvali kaos u Europi

Brojne prometne nesreće, zatvaranje škola, blokada zračnih luka pa čak i smrtni slučajevi epilog su obilnih padalina i niskih temperatura koje su zahvatile veći dio Europe

(Getty Images)
Velike količine snijega i leda u većem dijelu Europe u utorak su uzrokovale poremećaje u zračnom i cestovnom prometu s većim brojem prometnih nesreća, dok su iz istih razloga morale biti zatvorene i škole u pojedinim područjima.

U Belgiji je u ponedjeljak navečer živote izgubilo dvoje adolescenata nakon što je njihov očuh izgubio nadzor nad automobilom na zaleđenoj cesti, priopćila je tamošnja policija. Auto je sletio u rijeku Meuse nedaleko od Liegea, pri čemu su utopili 17-godišnja djevojka i njezin godinu dana stariji brat. Otac se uspio spasiti plivanjem, nakon čega je pao u šok, zbog kojeg je hospitaliziran.

U Njemačkoj se 30 školske djece uspjelo spasiti u posljednji trenutak ispred jurećeg vlaka. Njihov se autobus na zaleđenoj cesti zanio na pružni prijelaz, pri čemu se zaglavio sa stražnjim krajem nad tračnicama. No, vozač je uspio djecu okupiti i izvesti iz autobusa prije nego što je na njega naletio putnički vlak i potpuno ga uništio. I strojovođa je hospitaliziran zbog šoka.

Stotine škola u Škotskoj i sjeverozapadnoj Engleskoj zatvorene su zbog nemogućnosti da djeca nakon golemih snježnih padalina dođu na nastavu. Istodobno je od jutra zatvorena zračna luka u Manchesteru na kojoj se neprekidno pokušavaju očistiti uzletno-slijetne staze. Promet je poremećen i na dvjema londonskim aerodromima, Gatwicku i Lutonu. Sjeverna Italija je pod sniježnim plaštom, a u Dolomitima se temperatura spustila na minus 17 stupnjeva Celzijevih. Dvoje je ljudi poginulo nedaleko od Genove kad je vozač na autocesti izgubio nadzor nad vozilom.

Danska je prvi put od oštre zime 1985./1986. angažirala svoj tri najveća ledolomca kako bi spriječila zaleđivanje 180 kilometara dugog Limfjorda i prekid brodskog putničkog prometa. Švedski meteorolozi predviđaju da bi se temperatura u nekim dijelovima zapadne pokrajine Dalame u srijedu ujutro mogla spustiti do minus 44 stupnja Celzijevih, pa su vlasnici pasa upozoreni da zaštite šape i uši svojih ljubimaca kako se ne bi smrznuli tijekom šetnje.

U Sofiji su velike snježne padaline stvorile kilometarske kolone automobila i drugih vozila koja se na neočišćenim ulicama nisu mogla pokrenuti s mjesta. Snažne kiše su uzrokovale odron zemlje, zbog kojeg je nedaleko od Pontevedre u sjeverozapadnoj Španjolskoj teretni vlak iskliznuo iz tračnica, pri čemu je ozlijeđen strojovođa. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 17:30:43
http://metro-portal.hr/snijeg-europa/30054/