Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2010. 21:57:06
MOĆAN SUSTAV

Snažna oluja hara Sjedinjenim Državama

Nakon što je divovski olujni sustav prošao kroz američki Srednji Zapad, snažno nevrijeme očekuje se duž Istočne obale

Snažna oluja hara Sjedinjenim Državama
Snažna oluja hara Sjedinjenim Državama (YouTube)

Divovski olujni sustav praćen orkanskim vjetrom u srijedu se pomaknuo prema istoku Sjedinjenih Američkih Država, pošto je u utorak prošao kroz područje Srednjeg zapada, ostavljajući za sobom trag razaranja i brojne probleme u zračnom prometu. Očekuje se da će oluja donijeti grmljavinsko nevrijeme i snažan vjetar duž Istočne obale SAD-a, javljaju američke TV postaje.

To je jedan od najmoćnijih olujnih sustava koji je ikada pogodio Srednji zapad, s barometarskim tlakom koji je u utorak bio usporediv s uraganom 3. kategorije. Uz vjetar brzine do 130 km/h, stanovnici od Illinoisa do Tennesseeja iskusili su tornada i obilne kiše. Više od desetak tornada pogodilo je dijelove Wisconsina, Ohia i Indiane.

Dužnosnici hitnih službi rekli su da je 11 ljudi ozlijeđeno u tornadu koji je prošao kroz okrug Lincoln u Sjevernoj Karolini te da su prijavljene znatne štete na kućama i vozilima.

Upozorenja na tornado u srijedu su na snazi od Georgije do južne Virginije. Na vrhuncu oluje, najmanje 31 savezna država izdala je upozorenje građanima na grmljavinske oluje. U Sjevernoj Dakoti upozorenje na snježnu mećavu je na snazi od jutros, a snijeg se također očekuje u dijelovima Južne Dakote, Minnesote i Wisconsina. (hina/metro-portal)

27.10.2010. 21:57:06
http://metro-portal.hr/snazna-oluja-hara-sjedinjenim-drzavama/50404/