Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2011. 20:16:00
POGLEDAJTE SNIMKU

Snažna eksplozija na Suncu večeras će zapljusnuti Zemlju

VIDEO - Na Suncu se dogodila velika erupcija, a posljedice za Zemlju su zasad nesagledive, objavila je NASA

Sunce 7. lipnja 2011.
Sunce 7. lipnja 2011. (Nasa)

Neočekivano jaka oluja koja je u utorak 7. lipnja harala Suncem mogla bi se idućih dana osjetiti i na Zemlji i to u obliku problema s energetskom opskrbom i GPS sustavom, objavila je NASA. Radi se o najjačoj oluji na Suncu od 2006. godine pa znanstvenici očekuju smetnje u zračnom prometu i spektakularnu polarnu svjetlost u srijedu i četvrtak.

Vrhunac oluje, koja je u svemir izbacila električki nabijene čestice, snimljen je u utorak navečer po srednjoeuropskom vremenu. "Erupcija je bila poprilično dramatična. Izbačen je ogroman oblak koji se potom ponovno spustio na površinu i prekrio gotovo polovicu Sunca", rekao je Bill Murtagh iz NWS-a (National Weather Service) koji vodi projekt prognoziranja svemirskog vremena.

Kako eksplozija nije bila izravno usmjerena prema Zemlji, štetne posljedice ne bi smjele biti velike, ali će se više znati tek kada "oluja" stigne na Zemlju u srijedu navečer oko 20 sati po srednjoeuropskom vremenu. Trajat će između 24 i 48 sati. Najugroženiji su sateliti koji se nalaze na visini od 20.000 kilometara.

Pogledajte fascinantne snimke erupcije:

08.06.2011. 20:16:00
http://metro-portal.hr/snazna-eksplozija-na-suncu-veceras-ce-zapljusnuti-zemlju/59900/