Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2009. 13:29:07
MIRINAE

Snažan tajfun poharao Filipine

Visoki valovi su prije slabljenja oluje odnijeli nekoliko stotina drvenih kuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Najmanje 11 osoba poginulo je kada je snažan tajfun u subotu pogodio nekoliko filipinskih pokrajina, prouzročivši poplave, odrone tla i prekid električne energije, izvijestili su službeni izvori.

Visoki valovi odnijeli su nekoliko stotina drvenih kuća na obali u pokrajini Quezon kada je to područje u petak pogodio tajfun Mirinae. Quezon se nalazi oko 120 km jugoistočno od Manile.

Rano jutros utopile su se jedna osmogodišnja djevojčica i 78-godišnja žena, kada je vodostaj rijeke iznenada porastao u gradu Pagsanjanu u pokrajini Laguna, 55 km južno od Manile.

Još je šest osoba poginulo u pokrajini Camarines Norte, jedna u pokrajini Catanduanes, jedna u pokrajini Rizal i još jedna u gradu Nagcarlanu u pokrajini Laguni. Sedam osoba smatra se nestalima, među njima su muškarac i njegov trogodišnji sin, čiji je automobil upao u rijeku pošto se u gradu Batangas srušio most.

Zbog odrona tla u nekoliko istočnih pokrajina ceste su potpuno blokirane. Agencije javljaju da su snažni vjetrovi čupali stabla s korijenjem i rušili električne stupove te nosili crjepove s krovova kuća. Spasilačke ekipe procjenjuju da je iznenadni visoki val u gradu Cardoni, koji leži na obali jezera, odnio oko 500 drvenih kuća.

Hidrometeorološki zavod izvijestio je da je intenzitet tajfuna Mirinae tijekom subote poslijepodne oslabio i prešao u tropsku oluju, koja se očekuje iznad Južnoga Kineskog mora u nedjelju. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 13:29:07
http://metro-portal.hr/snazan-tajfun-poharao-filipine/25431/