Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2016. 06:28:43
7.4

Snažan potres uzdrmao Japan, tsunami pogodio Fukushimu

Snaga potresa je nakon prve procjene od 7.3 spuštena na 6.9 po Richteru, da bi se nakon sat vremena ustvrdilo da je stvarna snaga udara bil 7.4 stupnja po Richteru

Potres je udario na mjestu kao i prije 5 godina
Potres je udario na mjestu kao i prije 5 godina (Screenshot)

Potres magnitude 7,4 po Richteru u ponedjeljak navečer (6 ujutro po lokalnom vremenu) uzdrmao je japanski otok Honšu, nakon čega je izdano upozorenje za Fukushimu o mogućem udaru tsunamija.

Tsunami je prvo procijenjen na valove do tri metra, no za sada su primjećeni samo valovi visine oko 90 centimetara na otvorenom moru koji su pogodili područja oko Fukushime. 

Snaga potresa je nakon prve procjene od 7.3 spuštena na 6.9 po Richteru, da bi se nakon sat vremena ustvrdilo da je stvarna snaga udara bil 7.4 stupnja po Richteru, a epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, otprilike 37 kilometara udaljeno od Fukushime.

Područje se ne prestaje tresti, pa je tako u samo nekoliko sati poslije glavnog udara bilo desetak manjih udara snage između 4.4 i 5.3 stupnja po Richteru.

Sustav hlađenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daini nakratko je zbog potresa ostao bez struje, ali problem je brzo otklonjen, a u radu elektrane nije bilo nikakvih nepravilnosti, tvrde u Tepcou, kompaniji koja upravlja tom elektranom.

Prefektura Fukushima nalazi se sjeverno od japanskog glavnog grada Tokija, a u njoj je smještena i nuklearna elektrana koja je uništena u golemom tsunamiju nakon potresa 2011. godine.

22.11.2016. 06:28:43
http://metro-portal.hr/snazan-potres-uzdrmao-japan-tsunami-pogodio-fukushimu/101461/