Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2011. 08:30:00
6,5 STUPNJEVA PO RICHTERU

Snažan potres pogodio Novi Zeland, najmanje 65 mrtvih

POGLEDAJTE VIDEO - U snažnom potresu koji je pogodio drugi po veličini novozelandski grad Christchurch poginulo je najmanje 65 osoba

Fotografija vijesti

Novozelandske vlasti očekuju da bi broj žrtava mogao još porasti, dok spasilačke službe traže preživjele u ruševinama, prenosi Hina. Riječ je o drugom snažnom potresu koji je pogodio taj grad u posljednih pet mjeseci. "Možda svjedočimo najmračnijem danu u povijesti Novog Zelanda ... u ovome trenutku imamo 65 poginulih, a ta bi brojka mogla porasti", rekao je novozelandski premijer John Key za lokalnu televiziju.

Potres magnitude 6,5 stupnjeva pogodio je Christchurch u vrijeme ručka po lokalnom vremenu, kad su ulice, dućani i uredi bili puni ljudi. Gradonačelnik Christchrurcha je grad s oko 400 tisuća stanovnika opisao kao ratnu zonu. "Bit će puno mrtvih, bit će puno ozlijeđenih u ovome gradu", rekao je gradonačelnik Bob Parker telefonom za australsku televiziju.

Na nekim mjestima u gradu izbio je požar koji pokušavaju ugasiti vatrogasci, dok spasilačke službe pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima. Očevici navode da se djelomično urušila i katedrala koja se nalazi u središtu grada. U potresu magnitude 7,1 stupanj koji je u rujnu prošle godine pogodio Christchurch zabilježene su velike materijalne štete, ali nije bilo mrtvih.

 

22.02.2011. 08:30:00
http://metro-portal.hr/snazan-potres-pogodio-novi-zeland-najmanje-65-mrtvih/55652/