Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2012. 21:07:09
MENTALNA DIJETA

Snaga uma i pozitivne misli značajno pomažu u mršavljenju

Ako je vjerovati novoj studiji gubljenje kilograma moglo bi biti lako kao pisanje olovkom

Svima je jasno da pozitivne misli mogu imati blagotvoran učinak po nas, no novo istraživanje je pokazalo pravi potencijal i snagu ljudskog uma nad tijelom, piše Daily Mail.

Naime, znanstvena studija američkog sveučilišta Stanford i kanadskog Renforda pokazala je da žene koje svakodnevno zapisuju na papir najvažnije stvari u svojemu životu gube značajno više kilograma nego one koje to nerade.

U istraživanju je sudjelovalo 45 studentica, od kojih je oko 60 posto bilo pretilo, i bile su podijeljene u dvije skupine. Prva skupina je morala svaki dan odvojiti 15 minuta kako bi zapisale stvari do kojih im je najviše stalo u životu, poput glazbe, politike, ljubavnih veza, prijateljstva i obitelji. Druga grupa je zapisivala stvari koje im ništa ne znače.

Nakon četiri mjeseca, znanstvenici su vagali obje skupine i uočili su da su djevojke iz prve grupe u prosjeku izgubile oko 1.5 kilograma, dok su se žene iz druge grupe udebljale u prosjeku za 1.2 kilograma.

Znanstvenici vjeruju da kako depresija potiče nekontrolirani unos hrane, tako sreća suzbija apetit, a žene su sudjelovale u istraživanju zato što su podložnije debljanju zbog stresa.

Profesorica Christine Logel, koautorica istraživanja, smatra da zapisivanje najdragocjenijih stvari u životu izaziva kod žena osjećaj zadovoljstva i stoga one ne žude za hranom kako bi se oraspoložile.

Znanstvenici kažu kako je još rano da pisci dijeta ukomponiraju njihova saznanja u svoje preporuke za prehranu, no kažu da se ljudi slobodno mogu okušati u ovoj metodi jer ne postoje nuspojave.  

07.01.2012. 21:07:09
http://metro-portal.hr/snaga-uma-i-pozitivne-misli-znacajno-pomazu-u-mrsavljenju/67061/