Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2009. 19:39:41
no smoking

SMS poruke pomažu u borbi protiv pušenja

Kada dobijete želju za cigaretom, pošaljite SMS sadržaja 'trebam' i odmah stiže pomoć

(Getty Images)

Rezultati istraživanja na Novom Zelandu, u Velikoj Britaniji i Norveškoj pokazali su da SMS poruke poslane pušačima pomažu u njihovoj borbi da prestanu pušiti.

Istraživanju je pristupilo 2600 pušača koji su na svoje mobitele dobivali poruke koje su ih savjetovale kako prestati pušiti i koje su ih poticale u odvikavanju. Na primjer, kad bi dobili nesavladivu želju da zapale cigaretu, pušači bi poslali poruku 'trebam' i odmah bi dobili povratnu informaciju što im je činiti.

Ova terapija udvostručila je šansu pušača da prestanu pušiti na šest tjedana. U Norveškoj su ispitanici osim SMS-a dobivali i e-mailove. Tamošnji rezultati su pokazali da se ovim načinom udvostručila vjerojatnost da će od cigarete apstinirati čak godinu dana. Ipak, većina pušača koji su sudjelovali u istraživanju svoje se loše navike nije riješila zauvijek.

Na Novom Zelandu ovaj program financirala je vlada. U sklopu terapije pušači su dnevno dobivali dvije do tri SMS poruke, sve do 'dana D' kad su morali prestati pušiti na mjesec dana.

Pokazalo se da tijekom prvog mjeseca nakon 'dana D' cigaretu nije zapalila trećina pušača. No, nakon 22 tjedna bez cigareta je izdržalo samo 16 posto sudionika istraživanja.

Znanstvenici smatraju da je tek svaki dvadeseti pušač sposoban prestati pušiti bez ikakve pomoći. SMS poruke tako mogu biti još jedna pomoć ljudima koji žele prestati pušiti.

09.10.2009. 19:39:41
http://metro-portal.hr/sms-poruke-pomazu-u-borbi-protiv-pusenja/23951/