Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2013. 16:03:00
COOL, DUDE :)

Smrzavanjem do vitke linije?

Izloženost hladnoći povećava brojnost i aktivnost stanica smeđeg masnog tkiva koje sagorijevaju energiju umjesto da je pohranjuju u bijelo masno tkivo

Malo hladnoće i kile se počinju topiti
Malo hladnoće i kile se počinju topiti (Arhiva)

Kako pokrenuti smeđe masne stanice da počnu izgarati kalorije i sprječavati gomilanje bijelog masnog tkiva pitanje je koje su si postavili japanski znanstvenici sa Sveučilišta Hokaido, i došli su do zanimljivog odgovora. 

Naime, otkrili su da se smeđe masno tkivo aktivira pri smanjenju temperature okoline, a proces započinje već kod temperature od 17 stupnjeva. 

Do prije nekoliko godina se mislilo da samo bebe imaju smeđe masno tkivo, no otkriveno je i kod nekih odraslih osoba, u predjelima gornjeg dijela prsnog koša i u vratu, iako ga u malim količinama ima i na drugim mjestima. 

Smeđa boja tkiva dolazi od povećane prisutnosti mitohondrija, a njegova je uloga iskorištavanje energije iz hrane i sprječavanje pretvaranja viška unešene energije u bijelo masno tkivo.

Jednak učinak na smeđe masno tkivo imaju i kapsinoidi u ljutim paprikama, pa je recept za mršavljenje očito jednostavan - navalite na ljute feferone i zatim u šetnju po svježem zraku.

21.10.2013. 16:03:00
http://metro-portal.hr/smrzavanjem-do-vitke-linije/81184/