Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2011. 23:07:25
KRAJNJI ZAKLJUČAK:

"Smrt Osame bin Ladena velika pobjeda u ratu s terorizmom"

O likvidaciji najtraženijeg svjetskog teroriste komentar je dao i predsjednik RH Ivo Josipović, kao i predsjednik MOO-a Jacques Rogge

Osama bin Laden
Osama bin Laden (Dragan Matić/CROPIX/Deviantart/Getty Images)

Islam je protiv polaganja tijela umrle osobe u more, izjavio je u ponedjeljak u Kairu dužnosnik Al-Azhara, najviše institucije sunitskih muslimana, nakon informacija prema kojima je Bin Ladenovo tijelo nakon ubojstva položeno u more, piše Hina.

"Ako je istina da je njegovo tijelo položeno u more, moram istaknuti da se to protivi islamskom učenju i običajima", rekao je za France Presse savjetnik velikog imama za međuvjerski dijalog Ahmada al-Tajeba, Mahmud Azab.

"Islam je u potpunosti protiv ovakve vrste ponašanja, jer islam ne prihvaća polaganje tijela u more, već samo polaganje tijela u zemlju bez lijesa. Prema tijelu umrle osobe treba se odnositi s dignitetom, bez obzira je li riječ o ubijenoj osobi ili nekome tko je umro prirodnom smrću. Treba poštovati tijelo bilo kojeg ljudskog bića, vjernika ili nevjernika, muslimana ili nemuslimana", rekao je.

Američki dužnosnici kazali su kako je tijelo Obame bin Ladena ubijenog u nedjelju u akciji američkih komandosa u Pakistanu, položeno u more. "Uvjeravamo vas da se s tijelom postupalo u skladu s muslimanskom tradicijom. Tomu smo pristupili iznimno ozbiljno", rekao je visoki dužnosnik Obamine administracije. U skladu s muslimanskim običajima, tijelo prije pokopa trebaju oprati muškarci muslimanske vjeroispovijesti te ono treba biti pokopano što je prije moguće, obično u roku od 24 sata otkad je nastupila smrt. Tijelo se umata u bijelu plahtu.

I iz pariške Velike džamije u ponedjeljak su rekli kako je polaganje posmrtnih ostataka jednog muslimana u more "potpuno u suprotnosti sa svetim islamskim pravilima".

Ban Ki-moon: Osamina smrt prekretnica u borbi s terorizmom

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je smrt Osame bin Ladena ocijenio kao ključnu prekretnicu u svjetskoj borbi protiv terorizma.

"Smrt Osame bin Ladena, koju je objavio predsjednik Barack Obama, ključna je prekretnica u našoj zajedničkoj globalnoj borbi protiv terorizma", rekao je Ban novinarima.

"Zločini al Kaide dotaknuli su većinu kontinenata donoseći tragediju i gubitke života tisuća muškaraca, žena i djece", rekao je Ban. "Ovo je dan prisjećanja na žrtve i obitelji žrtava ovdje u Sjedinjenim Državama i svugdje u svijetu", dodao je.

Josipović: Bin Ladenova smrt velika pobjeda u ratu protiv terorizma

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak da je Bin Ladenova smrt velika pobjeda u ratu protiv terorizma.

"Uspješna akcija specijalnih snaga Sjedinjenih Država velika je pobjeda u ratu protiv terorizma. Ovo je trenutak kada se moramo sjetiti svih žrtava ovdje u SAD-u, ali i širom svijeta, žrtava koje je prouzročio terorizam", izjavio je Josipović za HRT tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama.

"Istakao bih kako je Hrvatska članica alijanse protiv terorizma, kako rat protiv terorizma nije završen i kako će Hrvatska ostati predana ciljevima koje je ustanovio cijeli napredni svijet, a taj cilj je da se terorizam iskorjeni bilo gdje bio", dodao je Josipović.

Rogge: Bin Ladenova smrt neće utjecati na sigurnost OI

Vijest o ubojstvu najtraženijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena izazvala je bojazan od mogućih osvetničkih misija pripadnika Al-Kaide. Kao jedna od potencijalnih meta spominju se i Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Londonu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge izjavio je kako će sigurnost OI u Londonu biti u vrhu prioriteta, dodavši kako smrt Osame bin Ladena neće utjecati na sigurnost sudionika i gostiju igara. "Ubojstvo vođe Al-Kaide je političko pitanje," poručio je Rogge iz Dohe gdje gostuje na 9. Konferenciji o Sportu i okolišu.

Prvi čovjek olimpijskog pokreta je naglasio kako je strategija sigurnosti MOO ostala ista od ubojstva 11 izraelskih sportaša na OI u Munchenu 1972. godine. "Sigurnost je oduvijek naša briga, a od OI u Munchenu i prioritet. Olimpijske igre promoviraju mir, a tako će biti i u budućnosti," poručio je Belgijanac.

Očekuje se kako će troškovi osiguranja za vrijeme OI u Londonu iznositi oko 760 milijuna funta, a za 'red i mir' će brinuti oko 9.000 policajaca.

Engleski mediji navode kako su zimske olimpijske igre 2002. u Salt Lake Cityju protekle bez ikakvih incidenata premda su održane svega pet mjeseci nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. na SAD.

Ali i dodaju kako se samo 24 sata nakon što je London 2005. godine izabran za domaćina OI 2012. u glavnom engleskom gradu dogodio teroristički napad na podzemnu željeznicu u kojem je poginulo 56 osoba, a ozlijeđeno više od 700 ljudi.

Clinton pozvala talibane da napuste Al-Kaidu

Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je pozvala afganistanske talibane da napuste Al-Kaidu nakon smrti Osame bin Ladena, signalizirajući im istodobno da ne mogu pobijediti Ameriku. "Naša poruka talibanima ostaje ista. Ne možete očekivati da otiđemo, ne možete nas pobijediti, no možete napraviti vlastiti izbor - napustiti Al-Kaidu", rekla je šefica američke diplomacije u govoru održanom u State Departmentu.

Poput američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton ocijenila je da je "pravda zadovoljena" smrću vođe islamističke mreže. Također je istaknula da napadi Al-Kaide nisu bili samo napadi na Amerikance, već i na cijeli svijet, podsjetivši na napade na Baliju 2002., u Madridu 2004. i u Londonu 2005., kao i na činjenicu da veliku većinu žrtava Al-Kaidinih napada čine - muslimani.

 

02.05.2011. 23:07:25
http://metro-portal.hr/smrt-osame-bin-ladena-velika-pobjeda-u-ratu-s-terorizmom/58399/