Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 19:58:03
MUZEJ NA OTVORENOM

Smotra starodobnih vojnih vozila u Karlovcu

Smisao čuvanja, održavanja i prikazivanja nije u veličanju bilo koje od ideologija bivših ratova

(Dragan Matic / Cropix)

"Zenge", domobrani, SS-ovci, časnici američke savezničke vojske, pa i pravi umirovljeni brigadiri i generali hrvatske vojske "okupirali" su u odorama i s vozilima karlovačko predgrađe Turanj na "Osmoj smotri starodobnih vojnih vozila" u organizaciji "Zbirke oružja iz Domovinskog rata" koji djeluje u okviru Gradskog muzeja Karlovac.

Na svečanosti otvorenja prije izletničke vožnje karlovačkim i ozaljskim krajem brigadni general Rudolf Brlečić objasnio je u ime Organizacijskog odbora Smotre da je pravilo kod ovakvih smotri da se posade uz svoje "jeepove", "pinzgauere" ili motorkotače s prikolicama radi atrakcije i vjerodostojnosti odjenu što je moguće autentičnije, ali smisao čuvanja, održavanja i prikazivanja nije u poistovječivanju ili veličanju bilo koje od ideologija bivših ratova.

"Čuvanjem i održavanjem vozila vi doprinosite da se na mlađe generacije prenose spoznaje o strahotama ratovanja, da bi u današnjim demokratskih društvima znali važnost zaštite ljudskih prava svakog pojedinca i spriječili ponavljanje ratova", kazao je general Brlečić, jedan od zapovjednika obrane Karlovca u Domovinskom ratu.

U ime organizatora umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić, inače voditelj "Zbirke oružja iz Domovinskog rata", naglasio je da manifestacija ima prije svega turistički značaj.

To potvrđuje i činjenica da su osim 34 posade iz Hrvatske, BiH i Slovenije među više stotina posjetitelja bili na Turnju i deseci turista iz Japana, Španjolske i Italije, te u privatnom aranžmanu i vojni izaslanik u poljskom veleposlanstvu u Zagrebu Krzystof Kaliszewski.

Kaliszewski je kazao da se pozivu zajedno sa sinom odazvao jer je karlovački muzej na otvorenom zanimljiv, kao i starodobna vojna vozila, a da je on sam vlasnik civilnog oldtajmera "Varšava" (koje je sada u Poljskoj). Napomenuo je također da je dan ranije bio službeno na velikoj smotri OS RH u Karlovcu, te da je impresioniran viđenim, a posebno činjenicom da je u Hrvatskoj puno vojnika i časnika s pravim ratničkim iskustvom.

Cjelodnevno druženje započelo je ujutro odavanjem počasti braniteljima poginulim na Turnju od 1991. do 1995. godine, folklornim programom KUD-a Kamensko, a potom o paintball protuterorističkom vježbom "Airsoft kluba 047".(hina/metro-portal)

29.05.2010. 19:58:03
http://metro-portal.hr/smotra-starodobnih-vojnih-vozila-u-karlovcu/41256/