Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2022. 10:01:00
OSVRT

Smireni krajobrazi Damira Medvešeka

Smireni krajobrazi Damira Medvešeka nose jasnu poruku, zamišljeno se uvijek može dosegnuti, samo valja željeti, htjeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

U dijelu svog bogatog i raznovrsnog opusa, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski  slikar Damir Medvešek i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, posvećuje i slikanju, portretiranju krajobraza, imaginarnog ili stvarnog prostora u kojem dominantnu ulogu ima nebo iznad mora u brojnim varijacijama plave boje protkane bjelinom.

Prozračno nebo je satkano od mira, harmonije i svečane utihe, nebo koje se prostire iznad nas, lebdeći, štiti nas, dodirujući se, spajajući se s morem, dok čovjek živi između dva plavetnila, između neba i mora.

Najveći dio opusa Damira Medvešeka prožet je silnom i drskom energijom, koja je sama po sebi nezaustavljiva u svom izvornom obliku i živi u različitim likovima autorovog imaginarnog svijeta, od nedostupnih i hladnih ljepotica, plesačica i vladarica do carstva prelijevajućeg zlatnog pigmenta, u silovitim emocijama i gestama, bijesovima, ljubavima, obožavanjima i mržnjama.

Apsolutni mir vlada na ovim slikama. Je li tako zamišljamo raj, je li to prostor vječnoga života?

Smireni krajobrazi Damira Medvešeka nose jasnu poruku, zamišljeno se uvijek može dosegnuti, samo valja željeti, htjeti.

Promišljati odmjereno o svijetu koji nas okružuje, kome trenutno pripadamo i snatriti o vječnom  miru koji traje, koji ne prolazi, čiji smo integralni dio.

Piše: Miroslav Pelikan
26.11.2022. 10:01:00
http://metro-portal.hr/smireni-krajobrazi-damira-medveseka/140159/