Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2010. 19:43:13
NEZADOVOLJNI

Smijenjena četiri člana Kazališnog vijeća splitskog HNK

Samo dan nakon što je Kazališno vijeće zatražilo smjenu intendanta Milana Štrljića, Gradsko vijeće je smijenilo četiri od pet članova

(Feđa KLarić/Cropix)

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici smijenilo četiri od pet članova Kazališnog vijeća splitskoga HNK, a umjesto njih imenovalo je nove članove.

Objašnjeno je da je ta smjena na polovici četverogodišnjeg mandata provedena zbog nezadovoljstva radom Kazališnog vijeća, kojemu je zamjereno da ne ispunjava svoje dužnosti i obveze.

Petog člana Kazališnog vijeća, to jest predsjednicu Nenni Delmestre izabrali su umjetnici i zaposlenici HNK te Gradsko vijeće, kako je objašnjeno, nije imalo ovlasti za njezinu smjenu.

Odluku je Gradsko vijeće donijelo s 13 glasova za i četiri protiv, a prije glasovanja svih troje vijećnika HDZ-a demonstrativno su napustili sjednicu jer, kako su rekli, ne žele sudjelovati u nedemokratskoj smjeni.

Novi članovi Kazališnog vijeća su: Joško Čelan, Ivica Pervan, Sanja Erceg-Vrekalo i Marko Pecotić.

Marko Pecotić bio je član smijenjenoga Kazališnog vijeća i ponovno je izabran u to tijelo. Smijenjeni članovi Kazališnog vijeća su Ivana Tomić-Ferić, Vanessa Kleva i Goran Sučić. Prije glasovanja o smjeni Kazališnog vijeća gradski vijećnici dugo su i oštro raspravljali.

Vijećnici SDP-a i HDZ-a oštro su zamjerili što na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nijednom članu Kazališnog vijeća nije omogućeno iznijeti svoje stajalište. Vijećnica HDZ-a Sanja Župa rekla je da je smjena Kazališnog vijeća "zastrašujuća" i da se protivi ljudskim pravima.

Vijećnik SDP-a Marin Jurjević je upozorio da je smjena Kazališnog vijeća "jedna vrsta političkog udarništva" koje ih neće nikamo odvesti te da će to "stvoriti napetosti u Splitu". Dodao je kako smjena dobiva "političku, pa i osvetničku konotaciju".

Na Jurjevićeve tvrdnje kako je Kazališno vijeće zatražilo da se na današnjoj sjednici smijeni intendant splitskoga HNK Milan Štrljić reagirao je gradonačelnik Željko Kerum, koji je ustvrdio da Kazališno vijeće želi smijeniti i njega kao gradonačelnika, ali to će, dodao je, morati pričekati. Uzvraćajući SDP-ovu vijećniku Jurjeviću na primjedbe zbog smjene Kazališnog vijeća, Kerum je rekao: "To je vaša politička opcija kojoj je prošlo vrijeme."

Keruma su branili vijećnici s njegove nezavisne liste ističući da je ona prošle godine pobijedila na lokalnim izborima te da ima pravo imenovati ljude u javnim ustanovama u koje ima povjerenja.

Vijećnik Hrvatske čiste stranke prava Luka Podrug optužio je SDP i HDZ da se u Splitu ponašaju licemjerno kad se protive smjeni Kazališnog vijeća, a kada pobijede na državnoj razini ili u županijama - u javnim poduzećima "pometu sve dužnosnike" koji nisu njihovi. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 19:43:13
http://metro-portal.hr/smijenjena-cetiri-clana-kazalisnog-vijeca-splitskog-hnk/36472/