Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 20:27:00
LAUGHTERCISE

Smijeh je kao gimnastika - povećava apetit i dobar je za zdravlje

Prilikom smijanja smanjuje se razina leptina, a povećava količina grelina, želučanog hormona koji poboljšava apetit

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Smijanje je kao da se bavite sportom ili gimnastikom: smanjuje razinu lučenja hormona stresa, poboljšava imunološki sustav, snižava tlak i štetni kolesterol, povećava količinu onog korisnog, zatim povećava apetit - sve to se događa i nakon tjelovježbe. Zaključak je to niza istraživanja koje je obavio Lee Berk sa Sveučilišta Loma Linda iz Kalifornije.

Posljednje istraživanje predstavljeno je na konferenciji Experimental Biology koja se održala u Anaheimu i ono pokazuje da vježbanje smijehom iliti u engleskoj inačici Laughtercising intenzivira lučenje hormona iz želudca, grelina, i smanjuje razinu leptina koji gase apetit. Stručnjaci su to dokazali na jednoj skupini dobrovoljaca koja je morala gledati tijekom nekoliko tjedana dramske filmove i komedije.

Analizom krvi dokazan je „gimnastički učinak smijeha i povećanje apetita". Vježbanje smijehom može, dakle, biti korisno u tretiranju određenih bolesti povezanih s gubitkom volje za hranom; na primjer, kod ljudi treće dobi koji su slabi zbog malo kretanja i nemaju apetita.

26.04.2010. 20:27:00
http://metro-portal.hr/smijeh-je-kao-gimnastika-povecava-apetit-i-dobar-je-za-zdravlje/38721/