Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2018. 15:01:00
FORA!

Smijanje na vlastiti račun poboljšava zdravlje

Ismijavanjem vlastitih mana zapravo pokazujemo veću razinu samopouzdanja i sreće.

Smijte se i sebi, zdravo je!
Smijte se i sebi, zdravo je! (Pixabay)

Kad čujete nekoga da se smije vlastitim manama, možda vam prvo na pamet pada pomisao da to rade kako bi prikrili svoje nesigurnosti.

Međutim, istraživanja su pokazala da se možda radi upravo o suprotnome - iskrenim ismijavanjem vlastitih mana zapravo pokazujemo veću razinu samopouzdanja i sreće.

Studija objavljena u časopisu Personality and Individual Differences, provedena je na 1 068 Španjolaca između 18 i 65 godina u pet navrata. 

Analizirao se tip humora pomoću upitnika koji su 2003. razvili Rod Martin i Patricia Doris.

Jedan od najzanimljivijih rezultata bio je da stavljanje samih sebe u centar naših šala i pošalica ne znači nužno lošu stvar.

Ljudi koji nemaju problema s priznavanjem svojih slabijih strana često su društveniji i općenito su sretniji.

Taj podatak ukazuje na važnost humora u različitim kontekstima.

Pričanje viceva ili šala koje razumije i prihvaća veća grupa ljudi korisna je za povećavanje društvenih veza. Svjesnost o našim slabijim stranama može nam pomoći da prevladamo neugodne situacije tako da u njima potražimo humor i nađemo i neku svjetliju stranu.

Ipak, previše humora na kojemu se inzistira u neprimjerenim situacijama pokazatelj je prikrivene ljutnje i nemogoćnosti da se nosimo s nekom situacijom.

Korištenje humora u društvenim situacijama ovisi i o kulturološkoj pozadini, zbog čega je njegovu važnost znanstvenicima uvijek zanimljivo proučavati.

Piše: Andrea Holi
20.02.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/smijanje-na-vlastiti-racun-poboljsava-zdravlje/110431/