Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2013. 10:21:00
SRETAN ROĐENDAN

SMIF 'N' WESSUN iz Brooklyna na 20. rođendanu Blackouta!

Blackout je u 20 godina, osim radijske emisije, doveo nebrojena eminentna imena američke rap scene

Dečki iz Brooklyna u Zagrebu
Dečki iz Brooklyna u Zagrebu (Blackout Project)

Najdugovječnija i najutjecajnija regionalna hip-hop institucija, Blackout, započet će 19. studenog obilježavanje 20 godina aktivnog rada.

Centralni događaj proslave zbit će se upravo u utorak, 19. studenog kada u Malom pogonu Tvornice kulture nastupa legendarni brooklynški dvojac Smif-N-Wessun.

Blackout su pokrenuli Phat Phillie i Frx, a na sceni se pojavio 18. studenog 1993. početkom emitiranja emisije na Radiju 1. Nakon tri godine prelazi na Radio 101 gdje se zadržava sve do 2011. kada započinje emitiranje na Radiju808 gdje je i danas u tjednom terminu utorkom od 20 do 23 sata. 

Prvo gostovanje veterana Smif-N-Wessun na 20. Rođendanu Blackout lijepo se poklapa i sa njihovim stažem na sceni jer su se i oni pojavili 1993. na sceni i to kao gosti grupe Black Moon na albumu "Enta Da Stage". Svoj autorski underground hip hop prožet jakim jamajkanskim utjecajima prvi su put jače predstavili 1995. na klasiku "Dah Shinin".

Zbog prevelike sličnosti sa proizvođačem oružja Smith & Wesson bili su, pritisnuti sudskom tužbom, prisiljeni promjeniti ime, pa do 1996. do 2005. nastupaju kao Cocoa Brovaz. Nakon vraćanja starog imena bend je 2005. i 2007. Objavio izdanja "Reloaded" i "The Album", a najznačanija je ipak njihova kolaboracija s legendarnim producentom Pete Rockom na albumu "Monumental" iz 2011. godine. U Mali pogon Smif-N-Wessun dolaze neposredno prije izlaska novog EP-a "Born & Raised".

Cijena ulaznice iznosi 80 kn u pretprodaji (Tvornica i Smart Shop), te 100 kn na dan koncerta na blagajni Malog pogona Tvornice.

Gostovanje Smif-N-Wessuna prvo je u nizu događaja kojima će se obilježiti dva desetljeća rada Blackouta koji se, sa Phat Philliejem i Frxom na čelu, tijekom godina prometnuo u glavnog promotera hip hopa u našoj regiji. Prvih 15 godine Phillie i Frx zajedno su vodili Blackout nakon čega za kormilom ostaje samo Phillie. 

Blackout je u 20 godina, osim radijske emisije, doveo nebrojena eminentna imena američke rap scene (Busta Rhymes, Redman & Method Man, Wu Tang Clan, De La Soul, DJ Premier, Big Daddy Kane...), pomogao lasirati karijere Tram 11, El Bahatteeja, Bolesne Braće, Nereda & Stoke, Ede Maajke, Elementala.

Blackout je asistirao zagrebačkim producentima Kooladeu, Dashu & Baby Dooksu koji su ostvarili zapažene svjetske karijere i producirali za velika imena (Wu Tang Clan, Redman, Pitbull, Flo-rida, Joy Danelane, Sean Paul, Fat Joe, Samy Deluxe...). Takodjer, Phat Phillie je izdavao i jedini domaći hip-hop fanzin "The Bumsquad' koji se kasnije pretvorio u vodeći hip-hop portal blackouthiphop.com.

Za sljedećih osam mjeseci Blackout je napravio ambiciozan plan koji uključuje koncert grupe Bad Copy u Zagrebu, novu rezidenciju srijedom u Lemon Clubu u suradnji sa RNB Confusion ekipom, izložbu "Blackout - 20 godina hip hopa u Hrvatskoj", dokumentarac o našoj sceni I njezinim protagonistima, novu kolekciju Blackout majci (u suradnji sa Revolt ekipom iz Sarajeva), CD izdanje s najboljim freestylovima iz etera emisije, digitaliziranje i postavljanje arhivskih radio snimaka na Blackout blogu, brojne panele sa regionalnim i stranim predavačima te Fresh Island promo party u Zagrebu s jednim od najjačih svjetskih hip-hop DJ-a.

Upravo će se 3. izdanje Fresh Island Festivala od 23. do 25. srpnja 2014. biti veličanstveni završetak cjelokupne proslave.

17.11.2013. 10:21:00
http://metro-portal.hr/smif-n-wessun-iz-brooklyna-na-20-rodjendanu-blackouta/81651/