Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 16:27:00
SUKOB VRIJEDNOSTI

Fico: Mađari izvoze 'smeđu kugu'

Slovačko-mađarski odnosi zakomplicirali su se nakon što je došlo do neslaganja po pitanju dvojnog državljanstva

Mađarska je "ekstremistička zemlja koja izvozi svoju smeđu kugu", upozorio je u petak slovački premijer Robert Fico, u času kad su se zaoštrile bilateralne veze među tim dvjema državama, pošto je Budimpešta donijela zakon o dvostrukom državljanstvu koji je Bratislava osudila.

"Postoji sukob vrijednosti između Slovačke, zemlje s duboko antifašističkom tradicijom i te ekstremističke zemlje koja izvozi svoju 'smeđu kugu'", rekao je Fico u oštru razgovoru za francuski dnevnik Le Figaro.

Mađarski je parlament 26. svibnja, u koji je u travnju ušao velik broj zastupnika radikalne desnice Jobbik, prihvatio kontroverzni zakon koji Mađarima što žive u susjednim zemljama omogućuje dobivanje mađarskog državljanstva.

Slovački su zastupnici, zauzvrat, isti dan donijeli zakon o dvostrukom državljanstvu po kojemu Mađarima, koji tvore gotovo 10 posto od 5,4 milijuna stanovnika, oduzimaju slovačko državljanstvo ako odluče uzeti mađarsko. To se događa u času kad se 4. lipnja obilježava 90. obljetnica ugovora iz Trianona iz 1920. po kojemu je Mađarska izgubila dvije trećine svog teritorija, među kojima i Slovačku, te polovicu svog stanovništva.

Povijesno zapletene slovačko-mađarske veze posebno su napete od 2006., kad je u koalicijsku vladu u Slovačkoj ušla manja ultranacionalistička stranka SNS predsjednik koje je Jan Slota postao poznat po protumađarskim izjavama. Prilike otežava i to što se Fico, populistički socijaldemokrat, želi kandidirati za drugi mandat na parlamentarnim izborima 12. lipnja, opet u savezu sa SNS-om. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 16:27:00
http://metro-portal.hr/smedja-kuga/41781/