Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2019. 15:01:00
SAVJETI

Smanjite tlak i rizik od srčanih bolesti prehranom

Dash dijeta potiče unos voća, povrća, orašastih plodova, peradi, ribe i low fat mliječnih proizvoda

Pazite li što jedete?
Pazite li što jedete? (Arhiva)

Pravilna prehrana jedan je od ključnih čimbenika za naše zdravlje, a dijeta koja pomaže u smanjenju krvnog tlaka može pomoći i u uklanjanju rizika od srčanih bolesti kod osoba mlađih od 75 godina, tvrdi novo istraživanje.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Preventive Medicine analizirala je podatke više od 4 tisuće ljudi tijekom 13 godina. Rezultati su pokazali da su najbolje prošle osobe koje prate prehranu sličnu Dash dijeti.

"Dash dijeta može smanjiti rizik od bolesti srca čak za polovicu", tvrdi liječnica Claudia Campos za Market Watch.

Istraživanje preporučuje izbacivanje 5 stvari iz vaše dijete. Dash potiče unos voća, povrća, orašastih plodova, peradi, ribe i low fat mliječnih proizvoda, dok inzistira na manjem unosu:

  • soli
  • crvenog mesa
  •  slatkiša
  • zaslađenih pića

Ulogu igra i način na koji jedemo. Pokušajte jesti sporije jer tako imanje manje šanse za razvoj pretilosti, dijabetesa i srčnog udara. Čim sporije unosite namirnice, manje ste skloni prejedanju.

Stručnjaci, naravno, upozoravaju na hranu u restoranima i dostavama. Suzdržite se od naručivanja obroka jer tako gubite kontrolu nad onim što ide u vašu hranu. Primjerice, umjetni zaslađivači su izravno povezani s rizikom demencije i kapi.

Najbolje je zato držati se vlastitih, jednostavnih obroka.

15.05.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/smanjite-tlak-i-rizik-od-srcanih-bolesti-prehranom/118465/