Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 07:05:49
GLOBALNA EROZIJA

Smanjila se razina ljudskih sloboda u svijetu

Bliski Istok ostao je najrepresivnija regija u svijetu, a brojne zemlje skliznule su su natrag u kategoriju neslobodnih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Već četvrtu godinu zaredom, globalno opadanje sloboda nadmašilo je njihov napredak u 2009. godini, prema godišnjem istraživanju političkih prava i građanskih sloboda u svijetu Freedom Housea - "Slobode u svijetu 2010.", objavljenom u utorak.

To predstavlja najdulje neprekidno razdoblje opadanja globalnih sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti izvješća, ističe ta nevladina organizacija za promicanje sloboda, sa sjedištem u Washingtonu.

U godini koju je obilježila pojačana represija protiv branitelja ljudskih prava i građanskih aktivista, opadanje sloboda zabilježeno je u 40 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i bivšem Sovjetskom Savezu, što predstavlja 20 posto zemalja svijeta.

Autoritarne države, uključujući Iran, Rusiju, Venezuelu i Vijetnam postale su represivnije. Opadanje sloboda također se dogodilo u zemljama koje su prijašnjih godina bilježile pozitivne trendove, uključujući Bahrein, Jordan, Keniju i Kirgistan, ističe Freedom House u priopćenju.

"Vijesti o 2009. su pravi razlog za zabrinutost", rekao je Arch Puddington, direktor istraživanja Freedom Housea. "Opadanje je globalno, utječe na zemlje s vojnom i ekonomskom moći, utječe na zemlje koje su prethodno pokazivale reformski potencijal, a prati ga pojačani progon političkih disidenata i nezavisnih novinara", istakao je Puddington.

Da bi stvari bile još gore, najmoćniji autoritarni režimi postali su još represivniji, s više utjecaja na međunarodnoj sceni i više beskompromisni, dodao je.

Izvješće "Slobode u svijetu", koje Freedom House objavljuje od 1972., preispituje sposobnosti pojedinaca da ostvaruju svoja politička i građanska prava u 194 zemalje i 14 teritorija diljem svijeta.

Najnovije izviješće analizira razvoj koji je zabilježen u 2009. i dodjeljuje zemljama status "slobodne", "djelomice slobodne" ili "neslobodne".

U ovogodišnjim nalazima, pet zemalja preselio se u status "neslobodnih", a broj izbornih demokracija pao je na najnižu razinu od 1995. Šesnaest zemalja zabilježilo je primjetan napredak, s dvije zemlje su poboljšale svoj status ukupne slobode. Najznačajnija poboljšanja u 2009. su se dogodila u Aziji, navodi Freedom House.

Bliski Istok ostao je najrepresivnija regija u svijetu, a neke zemlje koje je prije toga napravile korake naprijed, skliznule su su natrag u kategoriju neslobodnih. Afrika je pretrpjela najznačajnije nazadovanje, a četiri zemlje su iskusile državne udare.

Ovogodišnji rezultati odražavaju rastuće pritiske na novinare i nove medije, ograničenja na slobodu udruživanja i represiju usmjerenu na građanske aktiviste koji promiču političke reforme i poštivanje ljudskih prava.

"U 2009. smo vidjeli uznemirujuću eroziju nekih od temeljnih sloboda, slobode izražavanja i udruživanja i povećanje napada na vodeće aktiviste u tim područjima", kazala je Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom Housea.

"Od okrutne represije na ulicama Irana, da masovnog pritvaranja članova Povelje 08 u Kini i ubojstva novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji, vidjeli smo diljem svijeta udare protiv pojedinaca u vršenju njihovih univerzalnih prava", istakla je Windsor. (hina/metro-portal)


13.01.2010. 07:05:49
http://metro-portal.hr/smanjila-se-razina-ljudskih-sloboda-u-svijetu/30561/